Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zabezpieczenie przed kradzieżą Streamu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GameMaker
Witam !

Może mi ktoś podać metody przed kradzieżą streamu z serwera ?

Pozdrawiam
Fifi209
Jakbyś dokładniej opisał swój problem, np. czego się obawiasz?
GameMaker
Chce zrobić tak , aby żaden serwis oprócz mojego nie mógł odtworzyć filmu z mojego serwera.
Fifi209
Nierealne. Jeżeli cokolwiek udostępniasz dla użytkownika to musi mieć on możliwość odebrania tych danych - co za tym idzie, równie dobrze może robić to skrypt.

Możesz utrudnić ale zablokować się nie da.
konrados
No chyba, że będziesz wymagał rejestracji i logowania od użytkowników. Ale to chyba oczywiste...
kaźmirz
Wydaje mi sie, ze autorowi chodzi o to, aby ktos nie osadzal na swojej stronie filmikow, ktore pochodza z jego strony.
To jest mozliwe, bo taka funkcje ma YT, ale jak to jest zrobione - tego nie wiem smile.gif
Prawdopodobnie w odtwarzaczu jest jakis kod, ktory sprawdza domene, na ktorej jest osadzony, ale wtedy trzeba by bylo zrobic swoj odtawrzacz.

PS. A czasami w .htaccess sie nie da tego zrobic? Poczytaj o hotlinkowaniu i zabezpieczeniach przed tym w htacces i mozliwe ze to wystarczy, bo w osadzanym filmiku podaje sie adres do pliku, ktory ma byc odtwarzany, a wiec anty-hotlink powinien sobie z tym poradnic, tak jak z obrazkami - ew. potrzebna bedzie drobna korekta.

Skorzystaj z tego generatora -> http://www.htaccesstools.com/hotlink-protection/
I na samym dole dodaj rozszerzenia filmikow, np. avi, flv, swf, mpeg, mpg, itp.
Moze to wystarczy smile.gif
Fifi209
Cytat(kaźmirz @ 1.11.2010, 19:12:48 ) *
Prawdopodobnie w odtwarzaczu jest jakis kod, ktory sprawdza domene, na ktorej jest osadzony, ale wtedy trzeba by bylo zrobic swoj odtawrzacz.

Tworzenie własnego odtwarzacza? biggrin.gif Gdy pobierasz zdjęcie, może je pobrać przeglądarka, możesz sam je pobrać, może pobrać jakiś program - niezależnie zawsze będzie to pobranie ów zdjęcia.

Tak samo jest z filmami. ^

Wrzuta próbowała - na marne, kilka dni minęło i złamali ich zabezpieczenia.
kaźmirz
Cytat(fifi209 @ 1.11.2010, 20:24:58 ) *
Tworzenie własnego odtwarzacza? biggrin.gif Gdy pobierasz zdjęcie, może je pobrać przeglądarka, możesz sam je pobrać, może pobrać jakiś program - niezależnie zawsze będzie to pobranie ów zdjęcia.

Tak samo jest z filmami. ^

Wrzuta próbowała - na marne, kilka dni minęło i złamali ich zabezpieczenia.

No ale YT jakos to robi i dziala dobrze, bo to jest jeden ze sposobow na ochrone wlasnego video.
A sposob z htaccess? Wydaje mi sie realny i dobry.

PS. "Kradziez streamu" ja rozumiem jako hotlinkowanie, a nie pojedyncze sciagniecie obrazka i filmu.
Jesli ktos sciagnie od niego ten film avi raz i pozniej sobie bedzie odtwarzal na swojej stronie juz z sciagnietego pliku, to temu nie zaradzisz, ale nie jest to tez taki duzy problem (bo tracisz tylko raz), gorzej jak ktos ci poprostu osadzi twoj film, z twojego zrodla na swojej stronie i kazde odtwarzanie tego filmu bedzie zjadalo twoj transfer - to jest glowny problem i o to chyba chodzilo autorowi, wiec sposob z htaccessem, jest na tyle dobry, ze zaoszczedzi mu mnostwo transferu.
Wicepsik
Cytat(kaźmirz @ 2.11.2010, 20:41:29 ) *
No ale YT jakos to robi i dziala dobrze, bo to jest jeden ze sposobow na ochrone wlasnego video.

Daj link do filmu, którego nie można pobrać, bo aż mi się nie chce wierzyć, że nie da się ściągnąć.
kaźmirz
Cytat(Wicepsik @ 2.11.2010, 20:48:13 ) *
Daj link do filmu, którego nie można pobrać, bo aż mi się nie chce wierzyć, że nie da się ściągnąć.

Czytajcie ludzie ze zroumieniem - pisze wyraznie ze maja zabezpieczenie przed tym, aby nie mozna bylo osadzic (a nie sciagnac), filmu na innej stronie niz YT.
Tak samo moja rada z htaccess dotyczy osadzania a nie pojedynczego sciagniecia filmu.
Radze przeczytac raz jeszcze, to co napisalem.

@Down
A co da Captcha?
Raz wpiszesz poprawnie, a pozniej ze zrodla wytniesz kod osadzajacy dane video, skopiujesz na swojej stronie i zjadasz komus transfer smile.gif
f(x)
Ewentualnie ReCaptacha.
Pawel_W
Cytat(kaźmirz @ 2.11.2010, 20:51:49 ) *
Czytajcie ludzie ze zroumieniem - pisze wyraznie ze maja zabezpieczenie przed tym, aby nie mozna bylo osadzic (a nie sciagnac), filmu na innej stronie niz YT.
Tak samo moja rada z htaccess dotyczy osadzania a nie pojedynczego sciagniecia filmu.
Radze przeczytac raz jeszcze, to co napisalem.

przecież megavideo ma identycznie, generują link do video, który działa tylko dla DANEGO ip, więc jak skopiujesz go na sztywno to fail smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.