Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] jak odpalić funkcję foreach kilkakrotnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tormee
Witam,

otóż od niedawna zacząłem trochę "bawić się" w kodowanie... i mam mały problem... mam funkcję:

1. foreach($array as $value) {
  2. "jakiś program"
  3. }

chciałbym aby cała funkcja, odpalała się ponownie, zanim zacznie wykonywać "jakiś program".

Najbardziej mi tutaj odpowiada

1. return();

niestety kończy on funkcję, dobrze by było gdyby leciała dalej a w tym czasie już odpalała się następna.
Crozin
1. Foreach to nie jest żadana funkcja.
2. Z tego co zrozumiałem chciałbyś by "jakiś program" był odpalony kilka razy równolegle? PHP nie obsługuje wielowątkowości.
Mephistofeles
Lepiej skończ z programowaniem, bo nie rozumiesz podstawowych zasad.

foreach to jest pętla (konstrukcja językowa, element składni, nie żadna funkcja), for each -> dla każdego (elementu tablicy).

return to powrót, i wywołuje się go aby zakończyć działanie funkcji i zwrócić jakąś wartość, np. return true.
tormee
thnx
cniak
Do Mephistofeles:
W takim razie skoncz odwiedzac te forum, czlowiek sie uczy dopiero a ty juz mu glupoty wytykasz. Moze zacznij czytac ze zrozumieniem (patrz nazwa działu i jego podpis).

Dla tormee:
Instrukcja foreach służy doprzetwarzania tablic.
budowa:
  1. foreach ($tablica as $element){
  2. instrukcja;
  3. }
  4. oraz
  5.  
  6. foreach ($tablica as $indeks => $wartość) {
  7. instrukcja;

W obu powyższych wariantach $tablica musi być istniejącą zmienną typu tablicowego, zaś zmienne $element, $indeks oraz $wartość służa do uzyskiwania dostępu do elementów tablicy przez instrukcję.
Prosty przykład:
  1. $t = array('ala', 'ola', 'jola'(;
  2. foreach ($t as $e) {
  3. echo $e;
  4. echo '<br />';
  5. }

Wydrukuje kolejne imiona z tablicy, oddzielając je akapitami.

Jest to część z książki PHP praktyczne projekty. Polecam smile.gif 80 zł wydać, ale oszczędzasz duuużo czasu
Mephistofeles
Każdy się kiedyś uczy, ale nie każdy musi być programistą. Żeby programować trzeba wiedzieć co się robi, a nie walić kodem na oślep.
Po przeczytaniu sporej ilości postów na tym forum, przejrzeniu różnych źródeł dochodzę do wniosku, że lepiej będzie jak programowanie nie będzie zbyt proste. Niestety, ale takie jest życie.
cniak
to sie nazywa silna wola -.-
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.