Witam,
Projektuję CMSa do zarządzania serwerem pewnej gry. Problem polega na tym, że taki serwer najczęściej posiada kilka odrębnych maszyn na kilka pewnych usług. Zazwyczaj są to dwie lub trzy maszyny dedykowane + serwer dla www, forum, komunikatora aka TS3, panelu graczy/zarządzania serwerem itp. I w taim przypadku na "maszynie www" znajduje się jedna baza danych, na "maszynie nr1" znajduje się druga baza danych, a na "maszynie nr2" znajduje się trzecia baza danych.
Do tej pory robiłem wszystko na stałe, więc było w miarę łatwo. Oczywiście przy każdym połączeniu musiałem wywoływać nowe połączenie SQL, bo innego wyjścia nie ma/nie znam. W tej chwili chciałem przepisać CMSa tak, żeby wszystkie adresy można było łatwo ustawiać z poziomu CMSa. Czyli instalacja (jeżeli jakakolwiek będzie) CMSa polegałaby na podaniu danych do bazy na której miałby się znaleźć CMS (czyli najprawdopodobniej baza z www, forum, itp.). Resztę konfigurowałoby się z poziomu już samego CMSa. Możliwość wpisania adresu IP serwera, loginu, hasła, nazwy bazy, prefisku (o ile będzie), to wszystko jest proste dla mnie do napisania w CMSie. Za to nie mam żadnego pomysłu jak rozwiązać łączenie się z danymi serwerami.
Wiadomo - dane pobierane z bazy i podstawiane zmienne. Pytanie, jak to napisać, żeby to było sprawne, szybkie i bezpieczne... Programowanie obiektowe odpada, bo nie umiem go jeszcze i jakoś nie spieszy mi się do jego uczenia, aczkolwiek jeśli są jakieś skrypty, które mógłbym przejrzeć w celu podpatrzenia jak to można byłoby ugryźć, to chętnie poczytam... Chciałbym, żebyście mi pomogli określić jak za to mniej więcej się zabrać... Chciałem utworzyć jakieś funkcje do łączenia się z bazą, wysyłania zapytań, itp. ale nie mam wizji jak one mogłyby wyglądać (nie zrozumcie mnie źle, wiem jak napisać takie funkcje do zwykłych CMSów z jedną bazą - nie mam wizji do tego projektu akurat, albo po prostu nie wpadłem jeszcze na ten prosty lecz genialny pomysł)...
Z góry dziękuję za każdą wartościową odpowiedź.
Pozdrawiam