Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Pobieranie statystyk - czy legalne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lepmajster
Witam
Juz jakis czas temu zrobilem na swojej stronie skrypcik, ktory pobiera dane ze strony xxx.pl ( file_get_contents() ) i po odpowiednim potraktowaniu preg_match'em wyswietla status userow online na mojej stronie.
Teraz dopiero zaczelem myslec nad tym, czy takie cos jest legalne - no bo z jednej strony niby kradne komus transfer (pobierajac te dane), ale z drugiej strony nie robie nic innego od przegladarki, tzn. robie dokladnie to samo jakbym wszedl na ta strone poprzez przegladarke.
Sam juz nie wiem jak to jest, bo nie chce ktoregos pieknego dnia, otrzymac wezwania do sadu, badz jakieis kary finansowej za taka glupote smile.gif

Ps. Nie pobieram tresci chronionych prawem autorskim etc. Zwykle statystyki userow online w pewnej grze.
thek
W sytuacjach wątpliwych sprawdź czy strona nie ma jakiegoś Regulaminu - pierwsze miejsce. W sytuacji gdy nie ma takiego - lepiej zwrócić się do administratora strony. Jeśli i ten milczy można przyjąć linię obrony, że wykorzystano możliwe próby kontaktu a skoro te nie powiodły się to dane są możliwe do uznania są publicznie dostępne.
Daiquiri
O legalności bym myślała, ale jedynie w kontekście samych danych - bo równie dobrze mógłbyś wchodzić na stronę i przepisywać dane ręcznie (chyba, że skrypt katuje daną stronę co minutę 24h/doba). Istnieje jednak prawdopodobieństwo, iż wychodzisz poza prawo dozwolonego cytatu czy coś. Nie wiem czy forma obrony o jakiej pisze thek by podziałała, bo nie możemy przyjmować, że skoro nie odpowiadają to "ich problem" smile.gif. Zapytaj może na forum prawnym czy takie dane w ogóle podlegają jakiejkolwiek ochronie, myślę tutaj np. o ochronie praw autorskich (czasami dziwaczne rzeczy są chronione) itd.

Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby Cię ktokolwiek ścigał za takie zbieractwo sieciowe, o ile nie obciąża to zbytnio cudzych zasobów. Nawet gdyby, to po informacji, że masz przestać - przestajesz i tyle. Na odszkodowanie bym w tej kwestii nie liczyła (mówię tutaj o właścicielu strony ze statystykami) bo przecież szkodliwość była niemal żadna.
thek
Wszystko zależy od samego właściciela strony moim zdaniem. Ja nawet gdy pobieram dane sporadycznie wolę zbadać całą sprawę od strony regulaminu i kontaktować z właścicielem jeśli regulaminu brak. Zresztą do mnie też co jakiś czas się zgłaszają takie osoby, więc uznaję tę praktykę za coś, co podchodzi pod Netykietę: "Nie Twoje? Zapytaj o zgodę." Jeśli jednak autor przez 2 tygodnie nie raczy odpowiedzieć czy to po polsku czy angielsku (telefonicznie, mailowo czy w innej formie), to znaczy, że strona może być porzucona zwyczajnie. Albo wtedy szukam czy to nie przedruk z innej i tam uderzam, albo pomysł zarzucam, albo korzystam i czekam co z tego wyniknie. To co robiłem jako kontakt do tej pory to zabezpieczenie w razie gdyby autorowi zaczęło "odbijać" i jakimiś konsekwencjami z racji użytkowania wcześniejszego mi groził, mimo zaprzestania od razu po mailu o takiej konieczności. Ludzie bywają czasem dziwni. Niedawno jeden z klientów nam chciał sprawę założyć, bo udostępnił swoje dane dostępowe osobom trzecim i do nas miał pretensje, że nie zrobiliśmy nic. Osoba ta miała dostęp także do konta mailowego na które szły wygenerowane nowe hasła, więc zmiany haseł zdały się psu na budę, bo koleś nie kasował ich od razu tylko zostawiał, przez co było to rozwiązanie bezużyteczne. I tak ta osoba po chwili je znała. A zmiana na własne mimo takiej możliwości oczywiście nie przyszła mu do głowy... Są ludzie i parapety.
lepmajster
Sprawa wyglada tak.
Na stronie nie ma zadnego regulaminu - sprawdzalem dokladnie.
A te statystyki umiescilem na swoim forum (o grze), czyli nie wiem ile jest zapytan do oficjalnej strony gry o staty, poniewaz przy kazdym przeladowaniu strony (wejsciu na forum, podforum, itp), statystyki pobierane sa na nowo - takze moze byc, ze katuje im serwer, poniewaz takich przeladowan moze byc tysiace :/

PS. Jesli potrzeba, to moge podac adres swojej strony i tej oficjalnej strony gry - najlepiej na PW.
Daiquiri
Istnieje więc opcja, że ktoś się w końcu zdenerwuje. Po pierwsze prawdopodobnie katujesz nie swój serwer. Po drugie być, może być tak, iż życzeniem twórcy strony ze statystykami użytkownicy powinni te dane wyświetlać wyłącznie z poziomu jego strony, ze względu na chociażby reklamy. Wypadałoby więc:
- skontaktować się z autorem strony i zapytać go o opinię,
- dowiedzieć się czy takie dane są chronione,
- przestać zamęczać cudzą maszynę optymalizując swoje zapytania smile.gif,

@thek,
Ludziska takie już są, zwłaszcza stworzenia nietechniczne smile.gif.
lepmajster
A jak moge zoptymalizowac takie zapytanie, tak aby statystyki byly dokladne i aktualne?
Moze da sie pobrac ze strony tylko same statystyki, a nie caly index, zeby pozniej kawalek kodu wyciac?

Ps. Sam nie wiem, czy pisac do nich, bo jak sie dowiedza, ze od dawna ich katuje, to jeszcze beda chcieli odszkodowania :/
Moze lepiej wylacze i bedzie spokoj, choc szkoda tego skryptu sad.gif
thek
Optymalizacja polegała by na czasowym wykonywaniu skryptu i przechowywaniu go u siebie aż do czasu wykrycia zmian. Jeśli pobierasz stronę kilkadziesiąt razy a zmienia się ona w tym czasie raptem kilka to jaki jest sens dobijać się co i rusz tam? Zrobisz to te kilka razy wtedy, a nie kilkadziesiąt. Przez ten czas serwując dane już gdzieś u siebie przechowywane na serwerze. Na dodatek cały skrypt znacząco przyspieszy, gdyż nie będzie musiał tak długo czekać na tamten serwer. Pobierze dane z własnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.