To vademecum jest raczej przystępnie napisane i dla początkujących bo są tam omówione zagadnienia bez których się nie da strony z bazą danych zrobić. Ale potrzebna jest już wiedza na temat działania pętli, instrukcji warunkowych, obsługi formularzy, składni języka, itp. Ale tego wszystkiego można dowiedzieć się z internetu bez większego wysiłku.
Jeśli jednak nigdy nie miałeś odczynienia z programowaniem jako takim i obce ci są wymienione przeze mnie pojęcia to zacznij od jakiś ćwiczeń praktycznych. Natomiast jeśli znasz choćby podstawy c lub c++ i zrobiłeś w życiu jakąś stronę z wykorzystaniem HTML-a i CSS to powinieneś przy odrobinie samozaparcia przetrawić proponowane przeze mnie pozycje.
Może przybliż swoją znajomość, ewentualnie doświadczenie w tworzeniu stron www aby ułatwić dobór lektury dla ciebie. Bo jak dla mnie określenie początkujący oznacza kogoś kto co prawda jakiegoś skomplikowanego systemu nie zrobi ale już zna podstawy(czytaj umie użyć pętli, instrukcji warunkowych, zna składnię języka, potrafi wczytać i wyświetlić jakieś dane, zrobić na nich jakieś działania, itp.). No chyba że ja mam jakiś wygórowany pogląd