szukałem, szukałem i nie znalazłem mojej odpowiedzi.
Zrobiłem sobie kod paginacji newsów, jako iż serwisy lubią się rozrastać ograniczyłem to, do pokazywania 10 pierwszych linków "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 , 8, 9, 10, następna, ostatnia" gdzie "nastepna" ma przekierowywać na 11 stronę i znów się zaczyna "11, 12, 13 ,14... blabla 20" wszystko dobrze, gdyby nie to, że działa tylko wtedy gdy wpisów[newsow] jest 10, 20, 30... ale już nie wiem jak napisać mam tą pętle żeby pokazywało po przejsciu na 20 strone, "21,22,23,24"
o to kod:
oczywiscie zmienna "$pages" jest to zmienna GET
$sql_zlicz_strony = "SELECT COUNT(*) FROM ".$prefix_table."newsy WHERE news_id"; //$total_pages = ceil($stron/$per_page); stosowane na serwerze //wyświetla np Strona 1 z 24 //jeśli będzie powyżej 10 stron!!!!!! if($total_pages >= 10){ //co w tej pętli zmienić... for($i=$pages_teen - 9; $i<=$pages_teen; $i++){ if($i == $pages) { } else { echo "<a style='text-decoration: none; font-weight: bold;' href='index.php?strona=".$i."'>".$i."</a>"; } } } else { //wyświetla gdy wpisów jest mniej niż 10 ... np 5, lub 9 for($i=1; $i<=$total_pages; $i++){ if($i == $pages) { } else { echo "<a style='text-decoration: none; font-weight: bold;' href='index.php?strona=".$i."'>".$i."</a>"; } } }
na rozwiązanie wpadłem jak doktor house

PS. Jeżeli kogoś interesuje rozwiązanie pisać na priv msg.