Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] blokada przed oswiezaniem przy dodawaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sexigrzes
Witam

Mam taki problem. Jak najłatwiej zablokować ponowne dodanie np. komentarza poprzez odświeżenie strony?

Chodzi o to że jak dodam np. komentarz na swoją stronę i wyświetli mi się

"Twój komentarz został dodany blablabla" to w tej chwili jak będę odświeżał stronę to za każdym odświeżeniem znowu mi się doda ten sam komentarz.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to czy da się jakoś wyczyścić $_POST po dodaniu go do bazy? Bo mam przed sprawdzeniem czy doszedł $_POST['tresc'] i wystarczyło by mi go wyczyścić i sprawa byłaby załatwiona? próbowałem po dodaniu do bazy dać null ale niestety nie pomogło.

Z góry dziękuje za pomoc.
modern-web
A może odświeżenie strony po dodaniu komentarza?
To byłoby lepsze rozwiązanie... W każdym razie takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam!
Pilsener
Cytat
Jak najłatwiej zablokować ponowne dodanie np. komentarza poprzez odświeżenie strony?
- było na forum, nawet jest przyklejony taki temat winksmiley.jpg

Podstawowe sposoby są dwa, szybki i elegancki:
1. Szybki - dodajesz do formularza pole hidden z unikalnym identyfikatorem:
http://pl.php.net/manual/pl/function.uniqid.php
Dodajesz do bazy pole np. "token" z klauzulą "unikalne" i problem rozwiązany - nowy formularz równa się nowy token
2. Elegancki - zapisujesz czas dodania i IP (co odbywa się standardowo w 99% wypadków), pozostaje to wykorzystać i ustawić by z tego samego IP można było dodawać koment nie częściej niż np. raz na 5 minut smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.