Korzystałem z tutoriala PDO na wikibooks - http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO
Pierwsza rzecz jaka mnie zastanawia to jak poprawnie trzymać połączenie z bazą danych w przypadku PDO. Doczytałem się, że w przeciwieństwie do funkcji mysql_ w PDO otwieranie połączenia (mysql_connect) na początku skryptu i zamykanie go na końcu skryptu nie jest stosowane.
Czy powinno się dla każdego zapytania sql tworzyć nowy obiekt pdo jak tu:
try { $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=produkty', 'root', 'root'); } catch(PDOException $e) { [...] }
Czy może lepiej bawić się closeCursor(); ? I wewnątrz try'a po każdym zapytaniu korzystać z tego closeCursor (wrzucając w strukturę try'a mase różnego kodu całego skryptu)? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem według manuala co closeCursor ma robić, dlatego będę wdzięczny jeśli ktoś dałby rady to wyjaśnić. A najbardziej ucieszył bym się z jakiegoś konkretnego przykładu.
Kolejna sprawa do czego służy i jak korzystać z PDO::ATTR_PERSISTENT ?
Chciałbym napisać sobie funkcję, której przekazuje jakąś wartość, która to wartość jest porównywana w mysql. Czy specjalnie dla takiej funkcji tworzyć w jej wnętrzu instancje new PDO i pod koniec wykonywania funkcji przypisać null'a? Czy może lepiej przekazać do funkcji od razu instancję klasy PDO i wewnątrz po prostu porobić executy, query itd. ? Jak najlepiej korzystać w takich sytuacjach z PDO?