Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Znak "?" w GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damiankossek
Witam, mam problem ponieważ do strony odnosze się w np. taki sposób:

http://mojastrona.pl/page/Co_to_PHP?

I gdy klikam w ten link to przekierowuje mnie do: http://mojastrona.pl/page/Co_to_PHP - Bez znaku zapytania

No i tutaj mam problem, ponieważ mój skrypt wyszukuje w bazie danych właśnie temat z taką nazwą i zwraca wynik a jak właśnie zabraknie tego "?" to już nie znajdzie ...

W zasadzie mógłbyć dać zapytanie do bazy że 'temat' LIKE "$zmienna%". Ale to mija się całkiem z celem smile.gif Jest jakiś sposób ? Tak, wiem mógłbym odwoływać się po ID, ale tak ładniej i estetyczniej to wygląda tongue.gif
markonix
W linku możesz mieć i id i tytuł strony, nie widzę problemu.

thek
Problem w tym, że "?" jest znakiem specjalnym w URL i służy do oddzielenia pliku od listy jego parametrów w GET. Nie powinno się więc go używać.
Damiankossek
Czyli będe musiał przesiąść się na page/Jakies_pytanie/ID winksmiley.jpg Trudno tongue.gif

Dzięki

Hm ..
Przykładowo mam

$array[0]['href'] = "Co_To_Jest_PHP?";

I jak stąd usunąć znak "?" winksmiley.jpg

str_replace nie radzi sobie z tym znakiem
markonix
Dodaj slash.

Co do przyjaznych linków po prostu zrób coś w stylu:
http://mojastrona.pl/page/12,Co_to_PHP?
Damiankossek
Slash tzn. addslashes ? Nic nie daje, teraz poprostu chcę usunąć ten znak zapytania z linka i nie wiem jak to zrobić winksmiley.jpg
  1. public function createMenu($id)
  2. {
  3. $array = DB::SELECT('subject', 'id') -> FROM('articles') -> WHERE('path','=',$id) -> execute() -> as_array();
  4.  
  5. for($i = 0; $i < count($array); $i++)
  6. {
  7. $href = $array[$i]['subject'];
  8. $href = addslashes($href); # nie działa
  9. $href = str_replace("?", "", $href); # nie działa :/
  10. $array[$i]['href'] = $href;
  11. }
  12.  
  13.  
  14. $this -> construction = $array;
  15. }

Jak to cholerstwo usunąć biggrin.gif
P.S Jak zrobiłem sobie nowy plik i dałem:
  1. <?php
  2.  
  3. $array = array(1 => array('subject' => "WHAT_IS_PHP?"))
  4.  
  5. $href = $array[1]['subject'];
  6. $href = str_replace("?", "A", $href);
  7.  
  8. print $href;

To o dziwo usunęło, dlaczego w moim obiekcie nie chce usunąć tego cholernego znaku snitch.gif tongue.gif
markonix
Pomyliłem się z tym slashem, myślałem, że mowa o preg_replace gdzie slashem poprzedza się znaki specjalne.
Damiankossek
To ja nie wiem co robić ten znak jest niezniszczalny, nawet expolodowalem tekst na tablice i implodowalem go na inny znak... i NIC !

Dobra chłopaki biggrin.gif WSTYD I JESZCZE RAZ WSTYD z mojej strony winksmiley.jpg Zaśmiecam serwer a nawet nie sprawdziłem że w bazie mam to zapisane jako: "What is PHPhtmlowyZnacznikPytajnika" ... Sorrki, możecie usunąć temat winksmiley.jpg
markonix
Skoro tylko w tym skrypcie klasy jest coś nie tak to szukaj tam tego problemu.
Wyechuj tam kolejne etapy i zobacz czemu ten zapytajnik nie znika.
aart3k
urlencode
Crozin
W adresie URL powinieneś używać odpowiednio przygotowanego tekstu, pozbawionego znaków specjalnych i znormalizowanego.
Kod
Co to jest PHP? -> co-to-jest-php
Szukaj za php slugify lub php urlize.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.