Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Dodawanie kodu PHP do bazy MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej_
Witam, czy jest możliwość wstawienia skryptu php przez powiedzmy tinyMCE albo standardowy input do bazy, a później możliwość wykonania go przez odpowiednie zapytanie sql?

Próbuje dodawać przez strip_tags, ale ciągle wyskakują mi błędy. Czytałem też o eval() lecz też nie pomaga, kod standardowo wygląda czyli:

1. $content = strip_tags($_POST['content']);
  2.  
  3. $query = "INSERT INTO test (id, content)
  4. VALUES ('', '$content')";
Smertius
Poprzez PDO i podpinanie parametrów bez problemu możesz dodać do bazy np.

1. <?php echo 'Jakiś teks'; ?>

1. $query=$pdo->prepare('INSERT INTO test SET test=:test');
  2. $query->bindValue('test', $test, PDO::PARAM_STR);
  3. $result=$query->execute();
andrzej_
Czy jest jakieś inne rozwiązanie niż PDO?
Smertius
Argh... teraz dopiero z kojarzyłem, masz problem ze wstawieniem kodu PHP do bazy danych? Czy z jego wykonaniem poprzez funkcje eval?

Jeśli to drugie to wiedz że w przypadku gdy string który próbujesz przepuścić przez eval zawiera cokolwiek innego niż kod PHP np. tagi HTML to dostaniesz pięknego fatal errora. Dodatkowo cytat z manuala

Cytat
The code string to be evaluated. code_str does not have to contain PHP Opening tags.
Mephistofeles
Można wiedzieć po co ci to? Używanie eval nie jest bezpieczne i generalnie powinno się tego unikać.
andrzej_
Mam problem z wprowadzeniem danych do bazy.

eval to jedna z opcji którą wygooglowałem, ogólnie chciałem się pozbyc nadmiaru małych plików ze skryptami przechowując dane w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.