Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] pobranie części adresu strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
wojtek
Witam,

Mam mały problem z pobraniem adresu aktualnej strony w JS. Mam przykładowy adres strony: F:!layb21.html i potrzebuje w niej za pomoca JS wyciągnąć '01'.

Robię to za pomocą kodu:

Kod
var strona = self.location.href;

var numer = strona.substring(strona.length-7,strona.length-5);

To działa ok. Problem w tym, że strona 01.html może mieć kotwicę (dowolnej długości) i adres wówczas będzie np. taki: F:!layb21.html#akapit2 - wówczas oczywiście moje rozwiązanie nie działa.

Jak mógłbym uniezależnić się od tego typu sytuacji, tak abym zawsze w zmiennej miał 2 cyfry, znajdujące się na lewo od .html. Jak to wykonać w JS? [może jakies wyrażenia regularne?]

Przy okazji - jeśli już uda się wydobyć liczbę stojącą przed .html, to jak najprościej podzielić ją na cyfry? Jeśli będize to 21, to chchiałbym otrzymac 2 i 1, w osobnych zmiennych.

Z góry dziękuje za pomoc.
Dominik
Hmm... A moze by tak pokusic sie o XPointer i XPath
wojtek
Przeglądnąłem podane przez Ciebie linki i na tyle ile zrozumiałem to nie widze zastosowania tego u siebie. Mi to jest potrzebne do tego, aby plik .html (sam, automatycznie) sprawdził swój adres i podlinkował do następnej strony (jeśli będzie 03.html to ma sam podlinkować w kilku miejscach do 04.html). Do tego chcę podział na cyfry, aby również poprzez document.write() w JS wstawić 2 gify, zawierające cyfry (będzie strona 21, to ma wstawić 2.gif i 1.gif). Nie za bardzo to widzę, abym mógł to osiągnąć dzięki zaproponowanym przez Ciebie technologiom.
Paul
Kod
path = location.pathname;

alert(path.substr((path.lastIndexOf('/')+1)));
wojtek
Co prawda nie działało na localhoście (wina backslashy) ale zrobiłem jednego if'a i teraz działa i on-line, i na dysku. Dzięki.
Paul
Swiadomie zroblem taki slash, bo wiedzialem z UserAgent, ze masz Mozille, a na mozilli (i operze) tak dziala z dysku tez smile.gif Ale jak widze nie ma problemu smile.gif
wojtek
Te skrypty JS wykorzystuję w e-zinie, więc nie tylko ja otwieram je z localhosta [również prenumeratorzy, z których zapewne 90% używa IE). 'Normalne' slashe z kolei muszą być dla wersji on-line zinu, tak więc nie mogłem tego tak zostawić ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.