Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Błąd w zwracanym zapytaniu o rekord
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Setesh
Witam.

Może ktoś mi powiedzieć gdzie robię błąd ?

Napisałem sobie klasę która zawiera zapytania do MySQL'a i używam w niej funkcji która ma za zadanie sprawdzić czy dana wartość już istnieje (dokładniej email) ale ciągle zwraca mi że nie istnieje (czyli kłamie smile.gif )

Funkcja :

1. function InsertRecord($TableName, $Record )
  2. {
  3. if(!mysql_query("INSERT INTO $TableName VALUES ($Record)")) die('Nastapił błąd w zapytaniu do bazy w funkcji settings: '. mysql_error());
  4. else echo "- Dodano rekord do tabeli : \"$TableName\".<br>";
  5. }
  6.  
  7. function ValueExists($TableName, $Record, $Var, $MyVar)
  8. {
  9. $query = "SELECT $Record FROM $TableName WHERE $Var = '$MyVar'";
  10. $result = mysql_query($query);
  11. $num_rows = mysql_num_rows($result);
  12. echo $num_rows."<BR><br>";
  13. if($num_rows > 0) return 1;
  14. else return 0;
  15. }

Wywołanie funkcji :

1. $User_Pass = 'passwordzik';
  2. $User_Email = 'user@myserv.pl';
  3.  
  4. if($Baza->ValueExists($user_tablename, 'user_email', 'user_email', $User_Email) == 1) echo "- Użytkownika email już istnieje!";
  5. else $Baza->InsertRecord($user_tablename, "1, '$User_Email', password('$User_Pass'), 'Setesh', 'PL', 'Administrator', '2011-01-22 00:00:00', curdate()");

Niestety jak pisałem zawsze dostaję informację że dodano rekord do tabeli user sad.gif
Próbowałem już wymyślić co gdzie robię źle robię ale nie wiem już sad.gif

PS : Przy edycji wyskoczyły mi span'y ze źródła strony więc musiałem pisać jeszcze raz bo zedytować się nie dało sad.gif
trafas
U mnie Twoja funkcja działa poprawnie.

Sprawdź może jakie wchodzą ci do niej dane wejściowe - może gdzieś tutaj jest błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.