Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: APACHE NA LINUX
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
phoenix84
sluchajcie jest grzyb...

jak wchodze na swoja www to jakiego mam domyslnie uzytkownika na serwerze na apache na pld?

i jakie on powinien miec prawa zeby z przegladarki php mogl wykonac polecenie ping biggrin.gif

bo na win mi chodzi, a na linuxie nie, wiec chgce wiedziec jak to rozwiazac

pozdro

Phoenix
orson
witam ...

mysle ze pisze za nas wszystkich .... he ?

jakie pld questionmark.gif jaki ping questionmark.gif polecenie system questionmark.gif prawa do czego ? do programu ping questionmark.gif do slryptu questionmark.gif do apacha questionmark.gif
pozdrawiam
PMadej
orson jak nie wiesz to sie nie odzywaj ... sorry ale męczą mnie te twoje teksty które się coraz częściej pojawiają jak czegoś nie rozumiesz ...
orson
witam ...

sorka juz zmienilem ...
postaram sie poprawic ... ale mnie krew zalewa jak widze niektore posty ... zadnego sensu ...

pozdrawiam
phoenix84
hmmm

jak to malo wyrazne to opisze jeszcze raz...

w php uzywam polecenia:

$efekt=system("ping 192.168.1.123");
echo ("$efekt");

i jak serwer jest na windowsie to wyswietla mi normalnie wartosc tego polecenia, ale jak przeniose skrypt na linuxa pld to nie dziala...

nie wyswietla mi NIC, kompletnie NIC...

moze po prostu chodzi o prawa do polecenia ping na serwerze...

ale nie wiem, ktoremu userowi je zmienic biggrin.gif

wiec jak wchodzi sie na www to sie chyba wchodzi na serwa. Pytanie jest tylko z jakiego loginu? bo nie wiem, komu zmienic prawa dostepu. nic nie grzebalem, wiec na pewno z domyslnego loginu wchodzi:P podpowiadam, ze mam apache na PLD... wiec jakiego domyslnie uzytkownika sie ma?

mysle, ze teraz nie da sie tego nie zrozumiec biggrin.gif

pozdrawiam

Phoenix
pozmu
ps -aux
to wyświetli ci, pod jakim użytkownikiem chodzi apache
ale mnie się zdaje, że nie w tym problem, bo przecież jakby ten user nie miał odpowiednich praw/ dostępu do ping-a to rezultatem tego polecenia byłby jednak jakis komunikat i chyba coś się powinno wyświetlić questionmark.gif?
Zbłąkany
safe mode masz w php wlaczone??
phoenix84
a ajk to sprawdzic?
Zbłąkany
Pod windowsem w pliku php.ini (lokalizacje z instalacji php i w folderze windows) a pod linuxem to wpisz man php i poszukaj na samym dolew plikach ktorys powinien byc z rozszerzeniem conf albo cnf tam to mozna zmienic smile.gif
phoenix84
safe jest wlaczony ale i tak nie dziala biggrin.gif
Zbłąkany
powinien byc wylaczone z tego co pisza manualu aby funkcja system dzialala prawidlowo przestaw safe mode na off i zobacz czy zadziala smile.gif
phoenix84
bylo wylaczone, ale z twpjego posta wynikalo, ze mam wlaczyc biggrin.gif to wtedy wlaczylem... no juz teraz to wylaczylem tongue.gif

widocznia ta funkcja nie moze u mnie dzialac, co bym z nia nie robil biggrin.gif

pozdrawiam

Phoenix
Zbłąkany
Znalazlem w manualu ze: jak masz wlaczone w php zlib.output_compression = On
to funkcja system() moze tez nie dzialac prawidlowo smile.gif
phoenix84
wiec wziac to na off?

ale ja uzywalem tez exec i jeszcze czegos, ale juz nei pamietam i zadne nie dzialalo biggrin.gif

pozdraiwam

phoenix
Zbłąkany
zrob na off i sprawdz jak nie zadziala to juz nie wiem skonczyla mi sie wiedza w tym momencie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.