Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienna z subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
qeuw
jak można ustawić apache aby by po wpisaniu np. to.ja.localhost wysłał zmienna to.ja do pliku php i nie nie wywalał błedu o nieistniejacej stronie
Zbłąkany
najpierw ustaw sobie takiego virtualhosta jak ustawisz to sciagnij adres serwera komenda $_SERVER["HTTP_HOST"] oddziel go explode (jako lacznika uzyj kropki) i pierwsze dwie wartosi sa zmiennymi przypisujesz je sobie np tak:
[php:1:d252452d4a]<?php
$host=$_SERVER["HTTP_HOST"];
$host=explode(".", $host);
$zmienna1=$host['0'];
$zmienna2=$host['1'];
echo("$zmienna1, $zmienna2");
?>[/php:1:d252452d4a]
To zadziala jesli ustawisz przed normalnym adresem serwera, np. abcd.pl vhosta ktory ma w sobie dwa czlony to.ja.abcd.pl jesli przedrostkow bedzie mniej to sciagnie ci host serwera smile.gif
qeuw
mam jeszcze takie pytanie czy jest możliwość ze po wpisaniu dowolnego adresu np. to.ja.localhost czy xas.as.localhost i innych wymyślonych żeby ten adres zostawał, nie pojawiał sie żaden error że strony nie ma, tak jak na aresztowany.com
Zbłąkany
oficjalnie nie ma musialbys stworzyc tyle vhostow ile jestpotencjalnych nazw winksmiley.jpg ale mozesz sprobowac z mod_rewrite sluzy do maskowania adresow url smile.gif poczytaj o nim w manualu jest sporo napisane i na forum byl juz kilkakrotnie poruszany ten temat bodajze kszychu podawal kilka fajnych linkow 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.