Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] listy rozwijane i zapis do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzych0
Witajcie,

Szef delikatnie mnie przekonał do napisania małego systemu który ma pomagać w zarządzaniu projektami w firmie. Z phpem do niedawna nie miałem nic wspólnego więc jestem baaaardzo początkujący.

Poniżej wklejam fragment kodu który jest działającą listą rozwijaną, wyświetlają się firmy przechowywane w tabeli firma, cały mój problem polega na zapisaniu wyboru użytkownika do tabeli zlecenia.

1. <td>
  2. Nazwa firmy : </td>
  3. <td class="nazwa">
  4.  
  5. <?php
  6. $polaczenie = @mysql_connect('localhost', 'root', 'tablica11')
  7. or die('Brak połączenia z serwerem mysql. Błąd: '.mysql_error());
  8. $db = @mysql_select_db('enigma', $polaczenie)
  9. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych. Błąd: '.mysql_error());
  10. $query="SELECT * FROM firma";
  11.  
  12. /* You can add order by clause to the sql statement if the names are to be displayed in alphabetical order */
  13.  
  14. $result = mysql_query ($query);
  15. echo "<select name=firma value=''>Wybierz firme</option>";
  16. // printing the list box select command
  17.  
  18. while($nt=mysql_fetch_array($result))
  19. { //Array or records stored in $nt
  20. echo "<option value=$nt[firmaid]>$nt[firma]</option>";
  21. /* Option values are added by looping through the array */
  22. }
  23. echo "</select>";// Closing of list box
  24. ?>
  25. </td>

Kolejnym problemem który napotkałem to stworzenie 2 listy rozwijanych które będą od siebie zależne, widzę to tak wybieram z listy 1 firmę, później z listy 2 wybieram zlecenie i te 2 wybory lądują do 3 tabeli która odpowiada za sprawdzanie postępu rozwoju projektów.

Nie oczekuje napisania tego skryptu za mnie, proszę o wskazówki ewentualnie jakiś manual... szukam informacji od 2 dni i niestety nic nie mogę znaleźć.
strife
Cytat
Poniżej wklejam fragment kodu który jest działającą listą rozwijaną, wyświetlają się firmy przechowywane w tabeli firma, cały mój problem polega na zapisaniu wyboru użytkownika do tabeli zlecenia.

Odbierz dane z formularza za pomocą $_POST / $_GET, a następnie interesujące Cię wartości włóż do INSERT'a. Z tego co widać to wiesz jak się w phpie tworzy zapytania więc powinieneś sobie poradzić. (http://pl.php.net/manual/en/reserved.variables.php)

Do diagnostyki co zawiera dana zmienna korzystaj z var_dump, var_export i pochodnych.

Cytat
Kolejnym problemem który napotkałem to stworzenie 2 listy rozwijanych które będą od siebie zależne, widzę to tak wybieram z listy 1 firmę, później z listy 2 wybieram zlecenie i te 2 wybory lądują do 3 tabeli która odpowiada za sprawdzanie postępu rozwoju projektów.

Tutaj również odbierasz dane za pomocą konstrukcji, które wymieniłem powyżej + zapytanie. A zależności zrobisz za pomocą prostych warunków. Było by to na takiej zasadzie z listy A wybieram sobie Microsoft, z listy B wybieram sobie wsparcie, każdy element, który wybrałem ma swoje ID, więc odbieram dane:

1. if (isset($_POST['lista_a'])) {
  2. $listaA = $_POST['lista_a'];
  3. }
  4.  
  5. if (isset($_POST['lista_b'])) {
  6. $listaB = $_POST['lista_b'];
  7. }
  8. echo "<pre>";
  9. var_export($listaA);
  10. echo "</pre>";
  11.  
  12. echo "<pre>";
  13. var_export($listaB);
  14. echo "</pre>";
  15.  
  16. // tutaj moze byc zapytanie do bazy ktore wyswietli nam interesujace wyniki na podstawie wybranych zmiennych listaA i listaB
  17. ?>

1. // formularz wygladal by np. tak
  2. <form action="index.php" method="post">
  3. <select name="lista_a">
  4. <option value="20">Microsoft</option>
  5. <!-- analogicznie reszta -->
  6. </form>

Pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.