Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczny formularz
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Mefiuu
Witam. Mam pewien problem. Może problem to za dużo powiedziane. Po prostu zastanawiam się jak wykonać dynamiczny formularz. Ma on polegać na tym, że ma 4 pola radio określające rodzaj pliku i 4 określające typ pliku. W zależności od wybranego pola 'rodzaj', mają znikać pewne pola 'typ' a zostać tylko odpowiednie. Myślałem tak:

1. Sprawdzać każdy przycisk czy kliknięty,
2. Jeśli tak to nadać style="display: none;" dla tych elementów, które mają być ukryte.

Pomysł może i dobry, ale jak mam jedno pod drugim pole radio to jak je ukryję to zostaje mi puste pole, które nie ładnie wygląda. Przyszedł mi też do głowy inny pomysł:

1. Domyślnie zaznaczyć pierwszą opcję i zrobić tylko jemu odpowiednie inne pola,
2. Oczekiwanie przy każdym elemencie czy kliknięty, jeśli tak to sprawdzamy który,
3. W zależności jaki został zaznaczony dodawać i usuwać elementy radio (createElement itp.).

To jest drugi pomysł ale nie wiem czy najlepszy (w zasadzie słabo znam JS, toteż pytam jak to najlepiej rozwiązać).

Pozdrawiam.
motodd
Wg mnie powinienes zrobic ten formularz z pomoca jquery.
Robisz normalny formularz:
wszystko widoczne.
<form action="...">
<input type="radio" id="rd1" name="nazwa" value="wartość1" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd2" name="nazwa" value="wartość2" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd3" name="nazwa" value="wartość3" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd4" name="nazwa" value="wartość4" /> Plik 1

<input type="radio" id="rd5"name="nazwa" value="wartość5" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd6" name="nazwa" value="wartość6" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd7" name="nazwa" value="wartość7" /> Plik 1
<input type="radio" id="rd8" name="nazwa" value="wartość8" /> Plik 1
</form>

w jquery programujesz guziki prostym kodem: strona http://api.jquery.com/css/
np po kliknieciu w rd1
$("#rd1").click( function(){
//schowajmy np radio o id rd5:
$("#rd5).css("display", "none");

});
itd dla inncyh przycisków. O ile wogole o To ci chodzilo smile.gif
po kliknieciu w inny przycik mozesz tez pokazac jakis radio np: $("#rd5).css("display", "block");
i to wszystko w zasadzie. smile.gif wiadomo, pozniej musisz sobie poradzić z wyslaniem tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.