Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Jak wgrać plik php do htmla?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fiox
Przeszukałem już Google, ale nie znalazłem tego co chciałem wiedzieć.
Problem polega na tym, że mam 6 plików od skryptu rejestracji i logowania. Ze skryptem wszystko jest ok, tzn. jak wpisuje do przeglądarki np. localhost/login.php to wyświetla mi się tabela logowania, jak localgost/index.php to informacja czy jestem zalogowany itp. Problem pojawił się gdy chce to wgrać do pliku. Mój kod wygląda tak:
  1. <!DOCTYPE html
  2. PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  3. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  4.  
  5. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  6. <head>
  7. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  8. <meta name="Description" content="Tu wpisz opis zawartości strony" />
  9. <meta name="Keywords" content="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami" />
  10. <title>Tu wpisz tytuł strony</title>
  11. </head>
  12. <body>
  13.  
  14. <?php
  15. include("htdocs/login.php");
  16. ?>
  17.  
  18. </body>
  19. </html>

Plik jest w formacie .php, wrzucony na serwer, ale gdy chce na niego wejść wyskakują błędy
"Warning: include(htdocs/login.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\stronekt.php on line 15

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'htdocs/login.php' for inclusion (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\stronekt.php on line 15"

Generalnie to dążę do tego aby na stronie np. z prawej strony, wyświetlała się ta tabela logowania.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
kalmaceta
przecież pisze jak byk jak błąd, nawet google się nie przyda chyba że translate.
Czy masz taki plik
C:\xampp\htdocs\htdocs'costam.php
Fiox
Dobra z tym już sobie poradziłem mój błąd polegał na tym że zamiast
include("htdocs/login.php");
wystarczyło podać
include("login.php");

I jeszcze jedna sprawa. Niby wszystko działa ale wyświetla się ostrzeżenie:
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at C:\xampp\htdocs\stronekt.php:14) in C:\xampp\htdocs\login.php on line 3

(żeby nie było pretensji że nic nie robię, to translator przetłumaczył że nie można wysyłać ogranicznika pamięci podręcznej sesji - nagłówki są już wysłane, ale ja nie rozumiem o co chodzi)

Pozdr

//Edit próbowałem wszystkich sposobów z php wiki. Wszystkich poza trzecim, bo nie wiem jak zmienić kodowanie pliku w pajączku.
modern-web
Dodaj ob_start na początku dokumentu oraz ob_end_flush na końcu (w pliku php, nie html).
Jeśli to nie zadziała sprawdź za pomocą if, czy sesja istnieje; jeśli nie to session_start, jeśli tak, to przejdź dalej...

Pozdrawiam.
Fiox
Wielkie dzięki leci "Pomógł" wink.gif Trzeba było na początku pliku dodać <?php session_start(); ?>. Mimo to na pewno będę miał jeszcze jakieś problemy więc napisze je w tym wątku.

//EDIT

No dobra znów potrzebuje waszej pomocy. Mam ten panel logowania zaimportowany do pliku strony głównej przy pomocy include("login.php"); , ale co mam zrobić żeby ten panel logowania przesuwać po stronie, np. tak żeby był z prawego boku, obok newsów? Sytuację utrudnia mi również fakt, że ten panel nie jest widoczny w dynamicznym podglądzie w Pajączku.
Może być chociażby link do artykułu na ten temat.

Pozdrawiam
modern-web
Powiem tak; Jeśli formularz (panel logowania) usadowiony jest w osobnym pliku, a Ty używasz include do zaimportowania go do pliku strony to z założenia tam gdzie go zaimportujesz, tam się pojawi.
Inaczej mówiąc: nie musisz go importować na początku/końcu pliku. Możesz to zrobić w dowolnym miejscu. Użyj HTML i CSS do odpowiedniego umieszczenia na stronie wink.gif

Jeśli czegoś nie rozumiesz - podaj fragment kodu to pokażę na przykładzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.