Witam!
Ja tak trochę z innej beczki... Robię małego CMS'a i muszę zrobić uprawnienia do zarządzania podstronami.
Tutaj prośba: nie wiem w jaki sposób najlepiej to rozwiązać.
Proszę o jakieś opcje sobie z tym poradzić TEORETYCZNE.
Nie chcę gotowych rozwiązań tylko nakierowania, w jaki sposób wykonać te uprawnienia.
Odnośnie CMS'a:
Póki co mam zrobione logowanie, dodawanie/usuwanie użytkowników. Strona ma kilkanaście podstron i chciałbym nadać różnym osobom uprawnienia do różnej ilości podstron (ich modyfikacji).
Pozdrawiam!
mlawnik
4.04.2011, 15:53:54
If($_SESSION['poziom_uprawnien'] >= '4'){
//pozwalasz na edycje
}
Dobra, znalazłem proste i bardzo skuteczne - wydaje mi się - rozwiązanie na dużą ilość podstron i użytkowników:
-Stworzyłem sobie Panel Admina, w którym mam rozpis wszystkich podstron do edycji (np.: dział Aktualności ma strony DODANIE POSTU addPostAktualnosci.php i EDYCJA POSTU editPostAktualnosci.php które odpowiadają odpowiednio za stronę z dodaniem wpisu i edycją itd. Robię podstrony dla każdej strony)
-Dla użytkownika Adam chcę, by mógł dodawać posty tylko w dziale Aktualności
-Z Panelu Admina (wszystkie opcje) wycinam tylko te linie, które odpowiadają za dział Aktualności i zostawiam tylko addPostAktualnosci.php. Plik nazywam AdamPanel.php.
-Po zalogowaniu się Adam widzi linka "Przejdź do panelu". Pod tym daję linka do AdamPanel.php.
-Dzięki temu Adam widzi, ze Aktualności mają tylko DODANIE POSTU i pod nim lnik do addPostAktualnosci.php.
-Jeśli chcę, aby Adam mógł edytować to - wklejam z Panelu Admina linijkę od edycji i koniec.
W razie pytań zapraszam na PW.
Pozdrawiam!