Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jak przerobić skrypt związany z datą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
1slimak
w tym momencie skrypt ten sprawdza datę jaka dzisiaj jest i jeżeli istnieje plik o nazwie zgodnej z datą wyświetla go

niestety są dwie rzeczy, które mi w tym skrypcie "przeszkadzają ;]]

1. według tego skryptu przeszukuje pliki w tym katalogu w którym sam się znajduje, a chciałbym umieścić pliki z datą w innym miejscu - co trzeba przerobić aby dalej działało?
2. drugą niedogodnością jest polecenie (readfile) wyświetlające plik awaryjny jeżeli nie znajdzie zgodnego z datą wystepuje tam adres strony, czy musi tam byś adres strony czy wystarczy przejście do jakiegoś katalogu

1. <?php
  2. //pobranie daty
  3. $data = date("md");
  4.  
  5. //sprawdzmy czy istnieje plik dla dzisiejszej daty
  6. if (file_exists($data.'.php')) {
  7. //zaciągamy plik o nazwie z dzisiejszą datą np. 0724.php
  8. include($data.'.php');
  9. } else {
  10. //jeśli nie ma pliku dla tej daty
  11. readfile('http://www.adres strony/awaria.php');
  12.  
  13. }
  14. ?>

i jeszcze jedno występuje tam fragment

1. //zaciągamy plik o nazwie z dzisiejszą datą np. 0724.php
  2. include($data.'.php');

pozwala to wpisać coś po $data np. $data.'cosssss.php', a czy da się także wpisać coś przed tym?

mam nadzieję, że napisałem w miarę jasno o co mi chodzi

proszę o POMOC
ciekawskiii
1.zmienic sciezke do katalogu w file_exists
2.zamiast readfile mozesz dac link lub co tam chcesz.
nie zartuj, ze o to Ci chodzilo? Takie podstawy...
bastard13
Ad 1) Wystarczy, że zamiast nazwy pliku będziesz do funkcji przekazywał ścieżkę do niego, względną lub bezwzględną.
Ad 2) Pierwszym parametrem funkcji readfile jest plik bądź ścieżka do niego (niekoniecznie url). Dodatkowo jeżeli ustawisz drugi parametr na true i plik znajduje się w inludes path to nie musisz podawać pełnej ścieżki. http://pl2.php.net/manual/en/function.readfile.php
Ad 3) Możesz wrzucić co chcesz do include() pod warunkiem, że konkatenacja zmiennych jest dozowolona.
1slimak
większość rzeczy, o których piszecie nie rozumiem ;[[ - jak przystało na przedszkolaka co_jest.gif

to co zrozumiałem wpisałem i nie działa, wiem, że dla Was jest to nie zrozumiałe, ale niestety tak jest wstydnis.gif

a wpisałem tak

1. <?php
  2. //pobranie daty
  3. $data = date("md");
  4.  
  5. //sprawdzmy czy istnieje plik dla dzisiejszej daty
  6. if (file_exists(proba/($data.'.php'))){
  7. //zaciągamy plik o nazwie z dzisiejszą datą np. 0724.php
  8. include(proba/($data.'.php'));
  9. } else {
  10. //jeśli nie ma pliku dla tej daty
  11. readfile('awaria.php');
  12.  
  13. }
  14. ?>

proszę poprawcie to

manuala w ogóle mało rozumiem, a już w języku angielskim to wcale ;[[
lukaskolista
nie znajac podstaw drugiego fejsbuka nie napiszesz, w ogole include nie sluzy do dolaczania plikow jako tresc strony, zle zaprojektowales logike calej aplikacji. Zanim wezmiesz sie do napisania czegokolwiek musisz nauczyc sie skladni i podstawowych podstaw (wlasnie typu laczenie stringow). Bez tego nic nie zdzialasz. Niestety tak jest i porzadny kod mozna pisac conajmniej po pol roku nauki php
1slimak
zgadza się lukas dlatego proszę o pomoc, dla kogoś kto to zna to jest 1-2 (wstawienie w odpowiednie miejsce potrzebnego parametru - prawidłowo) a dla mnie to pół roku ;[[
bastard13
Cytat
file_exists(proba/($data.'.php')

http://pl2.php.net/file_exists , zobacz, co masz przekazać jako parametr i zastanów się czemu ci nie działa.
To samo z include().
Po drugie, dodaj sobie na początku skryptu:
  1. error_reporting(E_ALL | E_STRICT);

i jak ci coś nie działa, to oprócz kodu wklejaj też treść errorów.
Poza tym, jak przeczytasz errory, to w większości przypadków, sam powinieneś dojść do tego, w czym jest błąd.
Co do braku znajomości angielskiego, to bez niego nie da rady, więc translate.google.pl i do dzieła:)
1slimak
dziękuję za pomoc

jedni mnie inni więcej POMOGLI thumbsupsmileyanim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.