Jak wysłać JEDNOCZEŚNIE dane i eMala

Muszę jednocześnie wysłać dane do MySQL(a) oraz eMala (konieczne podczas JEDNEGO naciśnięci przycisku w formularzu). Próbowałam w różny sposób ale wysyła mi albo jedno albo drugie. Drugie "if" usuwałam ale eMale i tam nie idą (jak usunę początek to oczywiście wszystko jest OK - ale tak nie mogę...).
Proszę o jakąś PROSTĄ (czyli mało zapętloną) myśl. Czekam...
if ($co == 'dodaj') { // <<==== TU jest pierwsze później POWTARZAJACE się polecenie wykonawcze z formularza... ==== // wyci±gamy liczbę rekordów, jakie będziemy dodawać $zapytanie = "INSERT INTO ................) VALUES "; for($i = 0; $i < $liczbaRekordow; $i++) { $zapytanie .= "('" ........................... "')"; if($i < $liczbaRekordow - 1) $zapytanie .= ", "; } } $aaW0 = $rekordW[0]; $aaW1 = $rekordW[1]; $aaW2 = $rekordW[2]; $aaW3 = $rekordW[3]; $aaW4 = $rekordW[4]; $aaW5[] = $rekordW[5]; } foreach($aaW5 as $adresy => $pliczek) { $pliki = $pliczek; // <<==== TU jest adres na jaki mam wysłać... ==== if ($co == 'dodaj') { // <<==== TU jest drugie POWTARZAJACE się polecenie wykonawcze z formularza... ==== $to = 'adres1@o2.pl'; $subject = '...............'; $message = ' ........'; $headers = ' ........'; } } $aaT0 = $rekordT[0]; $aaT1 = $rekordT[1]; $aaT2 = $rekordT[2]; $aaT3 = $rekordT[3];
Alina M