Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery][ajax] załadowanie jednego elementu z innego pliku html
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
5skakanek
Mam stronę główną "index.html" której jednym z elementów jest
  1. <div id="content"></div>
oraz plik - "tresc.html" - gdzie znajdują się
  1. <!DOCTYPE HTML>
  2. <meta content="charset=utf-8">
  3. </head>
  4. <div id="txt1">tekst 1</div><div id="txt2">tekst 2</div><div id="txt3">tekst 3</div>
  5. </body>
  6. </html>

Chciałbym aby po kliknięciu linku w "index.html" załadować do niego element np
  1. <div id="txt2">tekst 2</div>
z pliku "tresc.html" jednak bez pozostałych informacji. Pliki znajdują się w tej samej lokalizacji. Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić to z pomocą jquery/ajax?
Czekam na odp i pozdr - 5s
PS: To mój pierwszy post tutaj - więc w razie czego proszę o wyrozumiałość (mam nadzieję, że niczym nie zgrzeszyłem:) - informacji tej szukam od 2 dni.
krowal
Przy evencie success swojego ajaxowego wywołania daj coś takiego:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var regexp = new RegExp('<div.*?id="txt1">.*?</div>', 'is');
  2. var data = regexp.exec(msg); //msg to kod ze strony tresc.html zaladowany ajaxem
  3. alert(data[0]); // w data[0] będziesz miał swojego diva
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Trochę dziwną drogę do tego wybierasz, ale jak nie możesz inaczej to zrób tak smile.gif

Życzę miłego pobytu na forum.
cim
Witam,

może spróbuj czegoś takiego:
Kod
$('#result').load('tresc.html #txt2');

wtedy jQuery pobierze dokument z linka i sprawdzi go pod kątem selektora, który podajesz po spacji, więcej: http://api.jquery.com/load/ -> Loading Page Fragments

Pozdrawiam
krowal
@cim twój sposób jest lepszy, nie wiedziałem, że można tam selektorów używać wink.gif
5skakanek
No jasne, wystarczyło wejść na API jQuery; ) Ale nie przyszło mi do głowy, że load(); wykorzystuje tak banalne rozwiązania. Dzięki chłopaki za oba sposoby!
Robię to w ten sposób, żeby ubezpieczyć stronę w przypadku braku obsługi skryptów i dla robotów - jeśli skrypty są obsługiwane, wyniki ładują się na str głównej a jeśli nie - link prowadzi do podstrony z własnymi stylami, formatowaniem i linkami ale z tą samą treścią. Dzięki temu nie muszę tworzyć dwóch oddzielnych plików z takim samym tekstem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.