bronx
2.06.2004, 15:06:36
witam !!
mam taki problem:
mam skrypt logowania, jeżeli poda się odpowiedni login i hasło pojawia się strona admin.php no i chcem, żeby tak były przyciski do poszczególnych działów np:
Dodaj newsa
dodaj zapowiedź imprezy
i jeszcze inne
ale jak to zrobić, przecież jak wstawie tam takie napisy i odwołania do poszczególnych stron z tymi formularzami to i tak jak ktoś będzie znał adres tej odpowiedniej strony z tym formularzem to go sobie wklepie i pojawi mu się cały formularz do dodania newsa
mam nadzieję, że zrozmieliście mój problem i będziecie wiedzieć co zrobić...
pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi
kszychu
2.06.2004, 15:12:42
Sprawdzaj autoryzację użytkownika na tych stronach. Jeśli wcześniej został on rozpoznany jako admin, to może wyświetlić te pliki, jeśli nie, odsyłasz go na stronę główną.
Anonymous
2.06.2004, 15:26:16
no dobra tylko jak ?
wszystko jest oparte na plikach txt...
bronx
2.06.2004, 16:33:58
ten wyżej to ja, tylko że się zapomniałem zalogować :-)
No więc ktoś wie jak to zrobić
Poszukaj na forum Logowanie
tsharek
2.06.2004, 17:38:08
najlepiej na sesjach. a ja mam pytanko: czemu jako gość ma że pomugł jusz 2 osobom? jakiś bug:)
rogrog
2.06.2004, 19:56:36
Na każdej stronie wklej następujący kod
[php:1:32ead4fb32]<?php
session_start(); //rozpoczęcie sesji
/* Informacje do logowania */
$admin_login = 'administrator'; //tu wpisujesz login admina
$admin_haslo = 'qwerty123'; //tu wpisujesz hasło admina
if($_SESSION[login]==$admin_login AND $_SESSION[haslo]==$admin_haslo){
//Zalogowano
}
elseif( $_POST[login]==$admin_login AND $_POST[haslo]==$admin_haslo ) {
//Wlasnie przeslal poprawny formularz logowania
// zapisanie danych do sesji
$_SESSION[login]=$admin_login;
$_SESSION[haslo]=$admin_haslo;
}
else {
//nie zalogowany albo niepoprawne haslo
echo "<form method=post><b>Logowanie</b><br><Br>Login: <input type=text size=20 name=login><br>Hasło:<input type=password size=20 name=haslo><br><br><input type=submit value="Zaloguj"></form>";
}
?>
[/php:1:32ead4fb32]
bronx
2.06.2004, 22:09:59
WIELKIE dzięki rogrog, nagrody wyślemy pocztą ;-)
pozdrawiam
rogrog
2.06.2004, 22:49:11
no cóż, miło mi że mogłem pomóc
dzięki za "pomógł"
dodam jeszcze, że aby ułatwić sobie pózniejsze zmiany itp., mógłbys umiescic to w osobnym pliku (np. "auth.php") i na każdej stronie umieszczać tylko
[php:1:b18089153b]<?php
include("auth.php");
?>[/php:1:b18089153b]
halfik
3.06.2004, 09:38:24
eee tam. Posluchaj dobrych rad i zrob jak pisza: taki rozproszony ssystem administracyjny.
Ew. mozna jeszcze zrobic wszystko w 1 skrypcie, tym admin.php i on bylby za dodawanie, usuwanie itd. wszystkiego, ale tego nie polecam, jest to rzecz malo wygodna, a i kod takiego skryptu niepotrzebnie duzy i przez to malo czytelny. <- ale tak wyglada duza czesc skryptow z sieci
Cytat
eee tam. Posluchaj dobrych rad i zrob jak pisza: taki rozproszony ssystem administracyjny.
Ew. mozna jeszcze zrobic wszystko w 1 skrypcie, tym admin.php i on bylby za dodawanie, usuwanie itd. wszystkiego, ale tego nie polecam, jest to rzecz malo wygodna, a i kod takiego skryptu niepotrzebnie duzy i przez to malo czytelny. <- ale tak wyglada duza czesc skryptow z sieci

Taa... tylko że ja tak robiłem i w końcu znalezienie odpowiedniego fragmentu to był koszmar...
rogrog
4.06.2004, 17:55:37
Cytat

myślę że jednak możnaby skonstruować dobry, czytelny kod takiego admina w jednym pliku.
do kazdej opcji oddzielna funkcje i do tego na koncu switcha, ktory wywola odpowiednia funkcje w zaleznosci od parametru
ale jednak - lepiej oczywiscie rozproszony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.