Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: panel admina ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bronx
witam !!

mam taki problem:

mam skrypt logowania, jeżeli poda się odpowiedni login i hasło pojawia się strona admin.php no i chcem, żeby tak były przyciski do poszczególnych działów np:

Dodaj newsa
dodaj zapowiedź imprezy

i jeszcze inne

ale jak to zrobić, przecież jak wstawie tam takie napisy i odwołania do poszczególnych stron z tymi formularzami to i tak jak ktoś będzie znał adres tej odpowiedniej strony z tym formularzem to go sobie wklepie i pojawi mu się cały formularz do dodania newsa

mam nadzieję, że zrozmieliście mój problem i będziecie wiedzieć co zrobić...

pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi
kszychu
Sprawdzaj autoryzację użytkownika na tych stronach. Jeśli wcześniej został on rozpoznany jako admin, to może wyświetlić te pliki, jeśli nie, odsyłasz go na stronę główną.
Anonymous
no dobra tylko jak ?

wszystko jest oparte na plikach txt...
bronx
ten wyżej to ja, tylko że się zapomniałem zalogować :-)

No więc ktoś wie jak to zrobić questionmark.gif
hwao
Poszukaj na forum Logowanie
tsharek
najlepiej na sesjach. a ja mam pytanko: czemu jako gość ma że pomugł jusz 2 osobom? jakiś bug:)
rogrog
Na każdej stronie wklej następujący kod

[php:1:32ead4fb32]<?php

session_start(); //rozpoczęcie sesji

/* Informacje do logowania */
$admin_login = 'administrator'; //tu wpisujesz login admina
$admin_haslo = 'qwerty123'; //tu wpisujesz hasło admina

if($_SESSION[login]==$admin_login AND $_SESSION[haslo]==$admin_haslo){
//Zalogowano
}

elseif( $_POST[login]==$admin_login AND $_POST[haslo]==$admin_haslo ) {
//Wlasnie przeslal poprawny formularz logowania
// zapisanie danych do sesji

$_SESSION[login]=$admin_login;
$_SESSION[haslo]=$admin_haslo;
}

else {
//nie zalogowany albo niepoprawne haslo

echo "<form method=post><b>Logowanie</b><br><Br>Login: <input type=text size=20 name=login><br>Hasło:<input type=password size=20 name=haslo><br><br><input type=submit value="Zaloguj"></form>";

}
?>
[/php:1:32ead4fb32]
bronx
WIELKIE dzięki rogrog, nagrody wyślemy pocztą ;-)

pozdrawiam
rogrog
no cóż, miło mi że mogłem pomóc

dzięki za "pomógł"

dodam jeszcze, że aby ułatwić sobie pózniejsze zmiany itp., mógłbys umiescic to w osobnym pliku (np. "auth.php") i na każdej stronie umieszczać tylko

[php:1:b18089153b]<?php
include("auth.php");
?>[/php:1:b18089153b]
halfik
eee tam. Posluchaj dobrych rad i zrob jak pisza: taki rozproszony ssystem administracyjny.

Ew. mozna jeszcze zrobic wszystko w 1 skrypcie, tym admin.php i on bylby za dodawanie, usuwanie itd. wszystkiego, ale tego nie polecam, jest to rzecz malo wygodna, a i kod takiego skryptu niepotrzebnie duzy i przez to malo czytelny. <- ale tak wyglada duza czesc skryptow z sieci winksmiley.jpg
MoD
Cytat
eee tam. Posluchaj dobrych rad i zrob jak pisza: taki rozproszony ssystem administracyjny.

Ew. mozna jeszcze zrobic wszystko w 1 skrypcie, tym admin.php i on bylby za dodawanie, usuwanie itd. wszystkiego, ale tego nie polecam, jest to rzecz malo wygodna, a i kod takiego skryptu niepotrzebnie duzy i przez to malo czytelny. <- ale tak wyglada duza czesc skryptow z sieci winksmiley.jpg

Taa... tylko że ja tak robiłem i w końcu znalezienie odpowiedniego fragmentu to był koszmar...
rogrog
Cytat

myślę że jednak możnaby skonstruować dobry, czytelny kod takiego admina w jednym pliku.

do kazdej opcji oddzielna funkcje i do tego na koncu switcha, ktory wywola odpowiednia funkcje w zaleznosci od parametru

ale jednak - lepiej oczywiscie rozproszony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.