Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak w wykresie (obrazku) odwrócic oś Y
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fenix.robi
Witam,

Znalazłem bibliotekę (libChart) do tworzenia za pomocą PHP wykresów jako obraz PNG. Generuje wszystko dobrze, lecz kłopot jest gdy chcę odwrócić os Y.

Gdy na wykresie os jest rosnąca czyli od 0 do 10 ja potrzebuje wartości malejące czyli wg przykładu od 10 do 0.

Próbowałem zmieniać w tej bibliotece, lecz nie powiodło się. Zamieszczam kod do generowania obrazu.
  1. $chart = new LineChart(900, 350);
  2. $pozycje = new XYDataSet();
  3. foreach ($wyscig['Gracz'] as $pozycja){
  4. $pozycje->addPoint(new Point($pozycja['data'], $pozycja['pozycja']));
  5. }
  6.  
  7. $dataSet = new XYSeriesDataSet();
  8. $dataSet->addSerie("Pozycje gracza", $pozycje);
  9. $chart->setDataSet($dataSet);
  10.  
  11. $chart->setTitle("Wykres dla gracza : ".$wyscig['Gracz']['nazwa']);
  12. $chart->render('/files/wykresy/'.urlencode($wyscig['Gracz']['nazwa']).'.png');

Znalazłem również, także próbowałem sił w flashchart 2.

Może znacie rozwiązanie mojego problemu. Jakieś skrypty do tworzenia odwrotnego wykresy względem osi Y.

Z góry dziękuje
wNogachSpisz
Długo szukałem dobrego narzędzia do wykresów..

Polecam Google Charts: http://code.google.com/intl/pl-PL/apis/cha...art_wizard.html
+ nie marnujesz zasobów swojego serwera
+ wykresy wyglądają bardzo dobrze
+ wizzard jest rozbudowany
+ wykresy jako obrazki lub JSON-API

Jest jeszcze extjs: http://www.sencha.com/
+ wykres generujesz w javascript, nie marnujesz zasobów serwera.
+ mnóstwo opcji
+ efekty lesze niż w większości tego typu narzędzi korzystających z technologii FLASH
- działa wolno pod IE

fenix.robi
Ok sprawdziłem, juz myślałem ze Google Api mi sprzyja, lecz gdy zmieniłem zakres Y od 100 do 1 i X od 1 do 100 i dalem pierwszy punkt (1,1) to on powinien sie zacząć w górnym lewym rogu wykresu a nie jak by było normalnie.

Szukałem po opcjach ale jakoś nie znalazłem, ale jeśli jest przewidziane zeby zakres Y zmniejsza sie, to możliwe ze jest tez ta opcja.
Jeśli istnieje ta opcja to byłbym wdzieczny na jakim wykresie i gdzie ona sie znajduje,

Kod
http://chart.apis.google.com/chart
   ?chxl=1:|2011-03-03|2011-03-04|2011-03-05
   &chxp=1,1,2,3
   &chxr=0,100,1
   &chxt=y,x
   &chs=300x150
   &cht=lc
   &chco=FF0000
   &chd=s:Bellobla
   &chls=1
   &chm=B,EFEFEF,0,0,0

tutaj przykładowy "config"

Aha, i jedna ważna rzecz którą pominąłem, wykresy jako obrazki są mi potrzebne po to aby je włożyć do PDF'a wiec lepszy byłby skrypt po srtonie serwera, ale jesli ud sie to zrobić postronie klienta, to mogę wygenerować najpierw obrazy, zapisac na serwerze, a potem je wrzucic do pdf, chodzi tylko o poprawne (odwrotne) wysweitlanie wykresu.

P.S. Jako opisy do osi X są daty, wiec moze mozna obrócić te opisy aby były wiswietlane byly pionowo lub pod katem??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.