Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zakladanie katalogow, dopisywanie danych, kopiowanie w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Witam, ostatnimi czasy, zaczalem budowac prosta baze danych. napisalem skrypt ktory podczas wprowadzania danych
automatycznie zaklada katalog ktorego nazwa jest scisle zwiazana z zawartoscia (oczywiste) czyli nazwisko osobnika wprowadzanego. chcialbym jednak, zeby nazwa katalogu byla zakladana z dwiema zmiennymi czyli imie i nazwisko albo id+nazwisko.
Problem w tym ze nie wiem jak ten problem rozwiazac. Podczas gdy probuje łączyć dwa elementy (zmienne przesylane
metoda POST) wychodza mi jakies bzdury i niestety bledy i skutek jest taki ze w dalszym ciagu otrzymuje katalog z jednym elementem.
  1. ...
  2. echo "Database query sent ! ".mkdir($_POST['last_name']), copy($source, $_POST['last_name']."/".'image.jpg') or die("Błąd przy kopiowaniu") ;
  3. }
  4.  
  5. ...

nie probowalem co prawda podstawiac dodatkowych zmiennych laczacych dwa elementy
w typie:
$katalog_name = ('first_name',".",'last_name');
i owszem to dziala ale wynik dzialania jest taki ze nazwa katalogu = first_name.last_name a nie jak oczekuje faktyczne imie i nazwisko.
Jak to zrobic ?
Przypominam, ze jestem poczatkujacym wiec .... nie plujcie na mnie za takie pytania tongue.gif
Pozdrawiam

Ale jestem "BARAN" sam sobie odpowiedzialem na to pytanie, dziala pieknie
  1. ...
  2. $katalog = ($_POST['first_name'].".".$_POST['last_name']);
  3. echo "Database query sent ! ".mkdir($katalog), copy($source, $katalog."/".'image.jpg') or die("Błąd przy kopiowaniu") ;
  4. }
  5. ...
worek
no to łączysz to tak:

$zmienna = $_POST['firstname']." i ".$_POST['lastname'];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.