<?php class Widget { private $id; private $name; private $description; private $hDB; private $needsUpdating = false; public function __construct($widgetID) { // Parametr widgetID to klucz główny rekordu // w bazie zawierającego dane // tego obiektu // tworzymy uchwyt połączenia i zachowuje go w prywatnej zmiennej składowej throw new Exception('Nie można połączyć się z bazą danych.'); } $sql = "SELECT \"nazwa\". \"opis\" FROM artykul WHERE nr_artykulu = $widgetID"; throw new Exception("Błąd przy wykonywaniu instrukcji wyboru"); } throw new Exception('Szukanego artykulu nie ma w bazie!'); } $this->id = $widgetID; $this->name = $data['nazwa']; $this->description = $data['opis']; } public function getName() { return $this->name; } public function getDescription() { return $this->description; } public function setDescription($description) { $this->description = $description; $this->needsUpdating = true; } public function __destruct() { if(!$this->needsUpdating) { return; } $sql = 'UPDATE "artykul" SET '; $sql = "\"nazwa\" = '" .$this->name . "', "; $sql = "\"opis\" = '" .$this->description . "' "; $sql = "WHERE nr_artykulu =" .$this->id; throw new Exception('Wystąpił bład podczas aktualizacji bazy danych'); } // Konie operacji na bazie danyc. Zamknięcie połączenia. } } ?>
Mam taki skrypt z książki bo dopiero zaczynam zabawe z obiektowym:)
no ale mam problem bo jak niektórzy zauwarzyli jest wykorzystywana baza PostgreSQL niestety nie wiem jak ją na xamppie zrobić a więc się tak zastanawiam jak to zmienić żeby na phpmyadminie działa wie ktoś?
chodzi o pierwsze czyli zaraz o połączenie reszte to pewnie tam rade

z góry dziękuje i zaznaczam że to pilne bardzo.. najlepiej przed 8 bym musiał to mieć już:]
Pozdrawiam/:)