Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zaladowac dane do bazy z pliku *.sql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
babejsza
Witam,

Mam problem z wykonaniem pliku o rozszerzeniu *.sql. Ogolnie zaczalem uczyc sie pisania z ksiazki pt: "php i mysql tworzenie stron WWW " wydawnictwa helion. Chodzi o to ze sa dolaczone do tej ksiazki pliki z komendami np. dodawania informacji do bazy danych. Oczywiscie napisane jest tu zebym ten plik (ksiazki_insert.sql) dodal do katalogu apachemysqlbin i wpisal komende >mysql -u ksiazkorama -p <ksiazki_insert.sql; ale to mi pokazuje blad. Korzystam z phptriad.

Wiem oczywiscie ze moge to wszystko wpisac recznie ale nie o to chodzi. Chcialbym po prostu wedzec jak taka operacje poprawnie wykonac. Będe bardzo wdzieczny za podpowiedzi

Z gory dziekuje - Pozdrawiam
DeyV
Rozwiazanie 1. PHPMyAdmin i masz wszystko
rozwiązanie 2. LOAD DATA INFILE Syntax
Kod
LOAD DATA [LOW_PRIORITY | CONCURRENT] [LOCAL] INFILE 'file_name.txt'

[REPLACE | IGNORE]

INTO TABLE tbl_name
babejsza
Dzieki wielkie rzeczywiscie dziala :-)
escaflowne
Z mojej strony także dwie sugestie:
1. Frontend do mySQL'a, np. MySQL-Front, do pobrania z stąd.
2. Musisz wpierw zalogować się do mysql'a poleceniem: mysql -u <uzytkownik> -p i wpisać hasło. Jeżeli nie możesz się zalogować, jako użytkownika podaj "root" (bez cudzysłowów), ale nie wpisuj -p, bo root domyślnie nie ma hasła. Kiedy pokaże się znak zachęty mysql>, wpisz:
. <nazwa_pliku_sql_wraz_ze_sciezka_dostepu>.

Ja jednak uważam, że prościej operuje się na mySQL'u przy pomocy Front'a. :wink:
rommeo
laugh.gif Witam

Jak juz skopiujesz plit "cos_tam.sql" do katologu mysql/bin/, to po zalogowaniu sie do mysql-a (z poziomu dos-a oczywiscie biggrin.gif), wystarczy ze wydasz polecenie: source cos_tam.sql;. Powinno dzialac, ale dla bezpieczenstwa nalezy sprawdzic bezposrednio w pliku z rozszerzeniem *.sql czy zawiera on skladnie otwierajaca dostep do danej bazy, skladnie tworzaca dana tabela w tej bazie, no i oczywiscie czy sama baza danych istnieje. Nie powinno byc z tym wiekszych problemoow.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.