Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Tworzenie i "cięcie" layout'u
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Niedowiarek
Witam, od jakiegoś czasu uczyłem się CSS, i teraz dla ćwiczenia chciałbym "pociąć" layout przy użuciu CSS. Z tego co wyczytałem, to najlepiej z wcześniej przygotowanego layout'u wyciąć kawałek tła, i potem za pomocą background-repeat powielić go koło siebie. I mam do tego kilka pytań:

1. W jakich rozmiarach zrobić layout?
2. Do powielania kawałku tła użyć background-repeat?
3. Czy takie "cięcie" jest bardzo trudne?
4. Znacie jakieś poradniki do tego?

Pozdrawiam, Bartosz.
Pawel_W
1. Projektujesz layout czy masz zamiar go pociąć? Jeżeli to drugie to w takich, w jakich jest grafika...
2. Tak
3. Zależy dla kogo, zapytaj Małysza czy skakanie na nartach jest trudne...
4. Google...
Mackos
1. Standardowo 1024 szerokości, ale strona musi się dopasowywać do większych rozdzielczości również.
2. Zależy jaki masz ten background, jeśli jest jednokolorowy to nie ma sensu bawić się z repeatem, wystarczy dać background-color
3. Nie, jednak trochę praktyki jest potrzebne bo z początku będziesz rwał włosy z głowy.
4. jest tego pełno , pierwsze z google -> http://line25.com/tutorials/how-to-code-up...rom-psd-to-html
Niedowiarek
Dzięki, i jeszcze może znacie jakieś konkretne tytuły książek w z których mógłbym zdobyć mocne podstawy CSS?
Mackos
Cytat
Dzięki, i jeszcze może znacie jakieś konkretne tytuły książek w z których mógłbym zdobyć mocne podstawy CSS?

http://www.kurshtml.edu.pl/

wyrazy uznania w `pomógł` przyjmuje smile.gif

qrooel
Bezpieczna szerokość strony to minimum 980px, bo zawsze możesz dodać padding do kontenera i wyjdzie Ci koło 1000px, jednak nie polecam przekraczać tej bariery.
worek
Uwzględniacie rozdziałki dla netboków?? Mój znajomy ma ACera jakiegoś to u niego siadło wszystko bo tylko 800x600 mu obsłużyło(wtf) exclamation.gif
1010
Ludzie z rozdziałką 800x600 powinni się już przyzwyczaić, że wszystko muszą przewijać w poziomie. Inaczej dalej robilibyśmy strony o szerokości 500px lub też wszystkie musiałyby być układane procentowo, co jest niekiedy niemożliwe.
worek
Raczej bym się z tobą kłócił w obecnie panującej erze mody na przenośny i lekki sprzęt jakimi są netbooki biggrin.gif Ale jak to mawiają: "Ile jest istnień ludzkich tyle jest poglądów" biggrin.gif
qrooel
Cytat(worek @ 3.06.2011, 00:31:24 ) *
Raczej bym się z tobą kłócił w obecnie panującej erze mody na przenośny i lekki sprzęt jakimi są netbooki biggrin.gif Ale jak to mawiają: "Ile jest istnień ludzkich tyle jest poglądów" biggrin.gif

Też bym się kłócił! ;P
http://ranking.pl/pl/rankings/screen-resolutions.html
worek
Cytat(qrooel @ 3.06.2011, 01:02:25 ) *

Jaki z tego morałquestionmark.gif Po obliczeniu mi wyszło że rozdzielczości 800x600 używa około 21 859 322 odsłon ze statystyk. Szansa że potencjalny potencjalny wpływowy klient skorzysta z netboka w kawiarni aby Cię wyszukać jest dość duża nadal biggrin.gif
lobopol
0,5% to duży target?
erix
~lobopol, to że Ty nie korzystasz z neta przy pomocy urządzeń przenośnych, to nie znaczy, że inni też nie.
1010
Cytat(erix @ 3.06.2011, 08:48:41 ) *
~lobopol, to że Ty nie korzystasz z neta przy pomocy urządzeń przenośnych, to nie znaczy, że inni też nie.

Na urządzenia przenośne tworzy się wersje "light" strony.
Pawel_W
nie wiem o co chodzi z tą rozdzielczością 800x600, spotkałem się już z kilkunastoma netbookami o przekątnej 10 - 12 cali i każdy miał 1366 x 768... smile.gif
Hpsi
ja tam praktycznie każdą stronę / grafikę która zlecę do zrobienia przewiduje o szerokości 1200px; powoli przestaje się przejmować kompami z mniejszą rozdzielczością, tak samo jakby nadal sie przejmować ie6 ... po prostu można by było na lep dostać biggrin.gif
lobopol
Cytat(lobopol @ 3.06.2011, 07:31:20 ) *
0,5% to duży target?

Tak jak 1010 albo wersja mobilna, albo olanie takich ludzi, to w końcu tylko 0,5%
konole
Cytat(worek @ 3.06.2011, 02:12:52 ) *
Jaki z tego morałquestionmark.gif Po obliczeniu mi wyszło że rozdzielczości 800x600 używa około 21 859 322 odsłon ze statystyk. Szansa że potencjalny potencjalny wpływowy klient skorzysta z netboka w kawiarni aby Cię wyszukać jest dość duża nadal biggrin.gif
Do tego się tworzy mobilną wersję strony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.