Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]niechciane "entery" na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grabek93
W przeglądarce już po napisaniu strony pokazują mi się dodatkowe niechciane akapity na stronie.
Strona w kodzie wygląda tak:
  1. <p class="naglowki">Najnowsze informacje</p><?php include "najnowsze_info.php"; ?>

plik najnowsze_info.php:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql = mysql_connect('**', '**', '**');
  4. $zapytanie = 'SELECT * FROM `**`.`info` ORDER BY id DESC LIMIT 2';
  5. $dane = mysql_query($zapytanie);
  6.  
  7. while ($wiersz = mysql_fetch_row($dane)) {
  8.  
  9. $tresc = '';
  10. $tekst = $wiersz[3];
  11.  
  12. for( $x = 0; $x <= 249; $x++ ) {
  13. $tresc = $tresc.$tekst[$x];
  14. }
  15.  
  16. echo "<p class=\"naglowki1\"><a href=\"info.php?n=$wiersz[0]\">$wiersz[2]</a></p><p class=\"data1\">$wiersz[1]</p><p class=\"tekst1\">$tresc...</p><p class=\"data1\"><a href=\"info.php?n=$wiersz[0]\">Czytaj >></a></p>";
  17.  
  18. }
  19.  
  20.  
  21. ?>

Natomiast po wejściu na stronę, pojawiają się dodatkowe niechciane "entery" które chrom zaznacza jako " ". dopiero po ich usunięciu w przeglądarce, strona wygląda prawidłowo.
  1. <p class="naglowki">Najnowsze informacje</p>
  2. "
  3. "
  4. <?php include "najnowsze_info.php"; ?>
Nie mogę się tego pozbyć. proszę o pomoc.

Odkryłem przyczynę, ale nie umiem rozwiązać problemu. Jeżeli ustawię w notepad++ kodowanie plinku najnowsze_info.php na ANSI wszystko jest ok i enter się nie pokazuje. Jeżeli kodowanie jest ustawione na UTF-8, wszystko się pierdzieli... proszę o pomoc...
peter13135
Nie rozumiem jak to się stało, żę

1. echo "<p class=\"naglowki1\"><a href=\"info.php?n=$wiersz[0]\">$wiersz[2]</a></p><p class=\"data1\">$wiersz[1]</p><p class=\"tekst1\">$tresc...</p><p class=\"data1\"><a href=\"info.php?n=$wiersz[0]\">Czytaj >></a></p>";

Wyświetliło Ci
  1. <p class="naglowki">Najnowsze informacje</p>
  2. "
  3. "
  4. <?php include "najnowsze_info.php"; ?>

grabek93
wystarczyło zmienić kodowanie na UTF-8 bez BOM. działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.