Mam skrypt działający ok, czyta dane z tablicy. Usiłuję zachęcić go do odczytania nazw tabel w bazie i nijak nie mogę.
function createoptions($table , $id , $field , $value) { $sql = ("select * from $table ORDER BY $field ASC"); $out[] = "{optionValue: {$a[$id]}, optionDisplay: '$a[$field]'}"; } else return "[{optionValue: -1 , optionDisplay: 'No result'}]"; } }
zmieniam odczyt z 'mysql_fetch_assoc' na 'mysql_fetch_array' i wciąz elegancko działa
function createoptions($table , $id , $field , $value) { $sql = ("select * from $table ORDER BY $field ASC"); $out[] = "{optionValue: {$a[0]}, optionDisplay: '$a[0]'}"; } else return "[{optionValue: -1 , optionDisplay: 'No result'}]"; } }
no i ostatecznie zmieniam źródło odczytu z tabeli alfa na całą bazę (chcę uzyskać listing nazw tabel w bazie)
function createoptions($table , $id , $field , $value) { $sql = ("SHOW TABLES "); $out[] = "{optionValue: {$a[0]}, optionDisplay: '$a[0]'}"; } else return "[{optionValue: -1 , optionDisplay: 'No result'}]"; } }
no i jest kicha, nie przechodzi odczytu z bazy więc nawet 'No result' sie nie pokazuje. Pierwszy raz mam taki zgryz z tym poleceniem.
Funkcja jest częścią skryptu zależnych list i pracuje z ajaxem.
Jeśli ktoś miałby skuteczny pomysł na rozwiązanie tej zagwozdki to się polecam.
Uwaga - funkcja działa ok do momentu przejścia z tablicy alfa na całą bazę.
pzdr.
PS. postanowiłem dodać jeszcze część (javascript) odpowiadającą za współpracę z tąże funkcją bo może to wcale nie w niej jest problem
$("select#country").change(function(){ $.getJSON("select_2.php",{country: $(this).val(), ajax: 'true'}, function(j){ var options = ''; for (var i = 0; i < j.length; i++) { options += '<option value="' + j[i].optionValue + '">' + j[i].optionDisplay + '</option>'; } $("select#alfa").html(options); }) })