Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dynamiczne podstawianie zmiennych w mysql query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dynxx
Witam!

Przekazuję ciąg zmiennych z animacji flash do pliku php.
Dostaje on różną ilość zmiennych - w zależności od klikniętych rzeczy w animacji. Wszystkie są ponumerowane.
Np. rzecz0, rzecz1, rzecz2 - każda zawierająca pewną wartość oraz zmienną count mówiącą o ilości przekazywanych zmiennych (teraz mnie olśniło że mógłbym użyć count($_POST) ale to nie jest ważne.
Chcę dynamicznie tworzyć zapytanie MySQL przekazując zawsze wszystkie zmienne podane przez flash. I to mój problem, który pewnie leży gdzieś u podstaw PHP i składni MySQL..
Moja pętla wygląda tak:

1. $query="SELECT * FROM tabela WHERE ";
  2. for($i=0; $i<$_POST['count']-1; $i++)
  3. {
  4. $query .= "rzecz = '{$_POST['rzecz".$i."']}' OR ";
  5. }
  6. $query .= "rzecz = '{$_POST['rzecz".$i."']}'";
  7.  

Niestety - łamanie odwołań do zmiennych nie działa tak fajnie jak łączenie stringów ze zmiennymi "ciąg znaków".$zmienna."dalszy ciąg znaków"...

Pewnie jest to problem zapisu - nie mam pojęcia jak zapisać to w sposób umożliwiający php przełknięcie kodu..

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
peter13135
  1. $a = $b . 'jakiś_sztywny_string' . $inna_zmienna . ' ' . $_POST['lala'] . ' znowu jakiś string ' . $_GET['lalalla'] . $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

W taki sposób "sklejaj" stringi, nie wrzucaj zmiennej do stringa, szkoda interpretera
dynxx
Ale co jeśli mam $_GET['lalala0'] $_GET['lalala1'] $_GET['lalala2'] etc.

I chcę w pętli utworzyć query..

Jak mogę zmienić nazwę zmiennej poprzez prawidłowy zapis - $_GET['lalala'.$i] gdzie $i to 0-2 w pętli for..? Tak nie działa smile.gif Nie mam pojęcia jak to zrobić smile.gif
peter13135
no to co za problem ?
  1. for(...)
  2. $a.='lalala' . $_POST['lalala' . $i ] . 'blabla' ;
dynxx
Super - wiedziałem że mój problem leżał gdzieś u podstaw smile.gif Nie miałem pojęcia jak dodać coś do nazwy zmiennej. W AS to zwyczajnie ["nazwa"+zmienna] - a w php nie miałem zielonego wink.gif

Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.