Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Mam w jednej tablicy coś takiego: array(dane, imie) i jakąś inną tablicę nazwijmy ja $tablica=array(jakieś tam dane), chciał bym ta pierwsza był indeksem tablicy czyli coś $smiesznaTablica['dane']['imie'] i by do niej bvyła przypisana kolejna, w sumie coś takiego: $smiesznaTablica['dane']['imie']=$tablica; i by to działało.

Zapisałem pierwszą tablicę tak jako string: $indexy=[dane][imie]

Użyłem eval('$smiesznaTablica'.indexy.'="'.$tablica.'";');

Wszystko działa gdy zmienna $tablica jest stringiem, tworzy się ładnie tablica o danych indexach i dodaje wartość, chciał bym jednak by była możliwość dodania tablicy zamiast stringu, ten kod dla tablicy zwróci wartość "Array" jako string a nie jej faktyczną wartość. Kombinowałem na setki sposobów i nie mogę wpaść na to jak tego dokonać, może jest inny sposób bez kombinowania z eval na osiągnięcie czegoś takiego? W sumie tablicę można rozpisać na array(...=>...,...=>...), ale to znów eval i masa kombinowania, a to i tak wydaje się przekombinowane.

Ogólnie chodzi o to by z danych indeksów (nie wiadomo ilu) stworzyć tablicę, by kolejna była w poprzedniej i do niej przypisać wartość która może być stringiem (co robi jeden z powyższych kodów) jak i array'jem.

Jakiś pomysł na moją fanaberię? snitch.gif

Można sobie pomóc korzystając z explode - mamy już tablicę, teraz tylko jak dodać do niej wartość.
Spawnm
Daj eval('$smiesznaTablica'.indexy.'='.var_export($tablica, true).';');
ShadowD
  1. foreach($path as $name)
  2. {
  3. $temp=$config;
  4.  
  5. $config=array();
  6.  
  7. $config[$name]=$temp;
  8. }

Odwróciłem tablicę i tworzę ją od tyłu, usuwając zbędne elementy, chyba lepsza metoda?

@Spawwnm Dzięki, pomyślę co lepiej zastosować - nie znałem tego wynalazku. :-)
Spawnm
To daj jeszcze $path = array_reverse($path); Aby nie dostać c,b,a z a,b,c.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.