Z racji tego, że raczkuję dopiero w temacie programowania proszę o opinię na temat tego co wykonałem oraz o wskazówki jak to ewentualnie wykonać lepiej.
Mam tabelę 'osoba', która zawiera kolumny: imie, nazwisko, kod. Do tabeli głównej o nazwie 'glowna' wpisów dokonuje się za pomocą formularza, w którym oprócz pól tekstowych jest lista wybieralna pozwalająca wybrać dane osoby.
Na stronie www dane mają się wyświetlać w dwóch linijkach tj. imię i nazwisko w jednej, a kod w drugiej.
Część kodu odpowiedzialna za wyświetlanie listy osób i zapis do bazy wygląda tak:
$pobierzdane="SELECT imie, nazwisko, kod FROM osoba"; { echo "<option value='$nt[imie] $nt[nazwisko] <br /> kod: $nt[kod]'>$nt[imie] $nt[nazwisko] kod: $nt[kod]</option>"; }
Dane w tabeli głównej bazy danych zapisują się jako np. Jak Kowalski <br /> AB123456.
Wyświetlanie na stronie realizowane jest tak:
$wybor = "SELECT * FROM glowna WHERE id=$id"; $wynik = mysqli_query($db, $wybor); $row = mysqli_fetch_assoc($wynik); <div>'.$row['osoba'].'</div>
Zrobiłem to chyba najprościej jak można i działa. Pytanie tylko czy jest to poprawnie wykonane i jeśli nie to jak to zrobić w inny sposób? Prośba o wskazówki.
Pozdrawiam,
Zbyszek