Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery]Menu z efektem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Fluke
Witam.

Mam wielki problem z menu z efektem.
  1. $(function() {
  2. $('.navigation li').live("mouseover", fuunction() {
  3. $(this).children('.sub').fadeIn(200);
  4. }).live("mouseout", function() {
  5. $(this).children('.sub').fadeOut(200);
  6. })
  7. })

Działa ok, ale jak najadę na sub menu to znika i z nowu się pojawia. Jak by to jQuery było nie dorobione.
Jak używałem .hover() było spoko tylko że muszę używać live bo przez AJAXA pobieram pod menu i w tedy hover nie działa na dalsze pod menu.
Męczę się z tym już od 5h i nie wiem co wykombinować.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
1010
Prawdopodobnie submenu jest poza li uwzględnionym w Twoim "hover"
mortus
A może to wina tego fuunction z drugiej linii powyższego kodu? Jeśli nie, to podaj nam więcej szczegółów, a dokładniej CSS, HTML i JS odpowiedzialne za wyświetlanie i obsługę menu.
Fluke
@1010 Nie jest na pewno,
@mortus: Nie wiem czy to problem live ale ona jest na pewno mi potrzebna do dalszych submenu. Chyba że jest jeszcze jakiś inny sposób do przekazywania zdarzeń. A po za tym myślałem że funkcja mouseover i mouseout działa na takiej zasadzie jak kod CSS :hover. Najwidoczniej nie ale dziwne że jak użyję funkcji .hover() w JS to działa tak jak CSS :hover i jest okey ale ona odpada ponieważ nie przypisuje zdarzeń nowym elementom ściągniętych z bazy.

Kod HTML:
  1. <ul class="navigation">
  2. <li id="1">Home</li>
  3. <li id="2">Contact</li>
  4. <li id="3">Services
  5. <ul>
  6. <li id="6">Position 1</li>
  7. <li id="8">Position 2</li>
  8. </ul>
  9. </li>
  10. </ul>

I jak zrobię w CSS tak:
  1. .navigation ul {
  2. display: none;
  3. }
  4.  
  5.  
  6. //i tutaj działa tak jak powinno bez używania JS.
  7. .navigation li:hover ul {
  8. display: block;
  9. }

I tutaj mam problem bo 2# ul jest pobierany z bazy danych AJAX`em automatycznie jak użytkownik najedzie myszką na odpowiedni element.
Każde ID w elemencie li oznacza jego ID w bazie danych by potem pobrać wszystkie dzieci które mają parent = ID.

Dziękuję i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.