Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie w JawaScript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
newbie96
mam pytanie czy da sie zrobic aby to:
(nie czytaj tego kodu , na samym dole pisze o co mi chodzi)
Kod
    <?php

if (isset($_POST['submit'])) {

$u = $_POST['username'];
    $md5_p = md5($_POST['password']);

$message = NULL;

if (empty($_POST['username'])) {
            $u = FALSE;
            $message .= 'You forgot to enter your username!<br>';
        } else {
            $u = $_POST['username'];
        }

if (empty($_POST['password'])) {
            $p = FALSE;
            $message .= 'You forgot to enter your password!<br>';
        } else {
            $p = $_POST['password'];
        }

if ($u && $p) {
    $query = "SELECT user_id, first_name FROM users WHERE username='$u' AND password=PASSWORD('$p')";
    $result = mysql_query ($query) or die(mysql_error());
    $row = mysql_fetch_array ($result, MYSQL_NUM);

if ($row) {
        $_SESSION['first_name'] = $row[1];
        $_SESSION['user_id'] = $row[0];
        header ("Location: http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']) . "zalogowany.php");
    exit();

} else {
        $message = 'Your username or password is invalid<br>';
    }
    mysql_close();

} else {
        $message .= 'Try again!<br>';
    }
}

if (isset($message)) {
    echo '<font size="6">Error!</font><br><font color="red"><small>', $message, '</small></font><br>';
}
?>
<div align="center">
    <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="POST">
   <p><small>Username:<font color="red">*</font> </small></b><input type="text" name="username" size="10" maxlength="20" value="<?php if (isset($_POST['username'])) echo $_POST['username']; ?>" />
      <p><small>Password:<font color="red">*</font> </small></b><input type="password" name="password" size="10" maxlength="20"value="<?php if (isset($_POST['password'])) echo $_POST['password']; ?>" /></p>
    <div align="center"><input type="submit" name="submit" value="Log in">
    </form>        
</div>

<br />
You don't have account?<a href="register.php"> <font color="black">click here</a>!</div>

bylo w

Kod
<html>
<head>
<script type="text/JavaScript">
<!--
function popup() {
alert("komunikat")
}
//-->
</script>
</head>
<body>
<input type="button" onclick="popup()" value="popup">
</body>
</html>

Chodzi mi o to ze jak nacisne zaloguj pokazuje mi sie to okienko w JawaScript gdzie ten skrypt php jest tam umeiszczony poczym mozna nacisnac ok i pokazuje sie komunikat zostales zalogowany ,badz nie ..

Czy jest to mozliwe questionmark.gif

z gory dziekuje za odpowiedz ;p
kamil4u
Poczytaj o AJAX-sie. W skrócie dzięki niemu możesz uruchamiać skrypty PHP w tle( bez przeładowywania strony ). Samego logowania w JS się nie robi, gdyż można łatwo odczytać hasło.
newbie96
ale tez przyciemnia sie tlo i pokazuje sie okienko??

bo o to mi wlasnie chodzi haha.gif zeby to sie plokazywalo
elektrrrus
Jak sobie oprogramujesz to nawet może się połączyć z ekspresem do kawy i zaparzyć kawę.
newbie96
ale jak mam to polaczyc ?
;d
Niktoś
Cytat
Samego logowania w JS się nie robi, gdyż można łatwo odczytać hasło

Musisz sobie to wbić do głowy,u mnie to nawet walidatorów nie zobaczysz w js ,a co dopiero pola z hasłami.
Możesz sobie fajnie podglądnąć wszystko co napisane w js w firebugu czy innym developerskim programie,nawet obfuskacja ci nie pomoże bo to żadne zabezpieczenie.

Owszem da rade to zrobić ,ale za pomoca innego języka programistycznego,musiałbyś użyć silverlight +WCF, ale lepiej zrób to tradycyjną metodą.
newbie96
ja chce zrobic cos takiego
http://www.examples.net-craft.pl/ajax_login/
i rejestracje tez tylko nie weim jak to zrobic ;d

ps. mam logowanie i rejestracje tym tradycyjnym sposobem ale chcie zrobic tak inaczej ...
elektrrrus
Zrób sobie formatke najprościej chyba z jquery ui i dialogiem z tego pakietu i wyślij dane autoryzacji na serwer POST-em, sprawdź poprawnośc na serwerze, zwróć odpowiedź do js-a i zrób np przekierowanie albo pokaż odpowiedni komunikat. Prostszego przykładu ajax-a chyba nie ma.
kamil4u
@Niktoś: Czyli się ze mną zgadzasz? Napisałem "nie robi", więc nie wiem dlaczego zacytowałeś akurat mój post. No chyba, że po prostu chciałeś rozwinąć temat wink.gif I co muszę sobie wybić z głowy, skoro o tym właśnie napisałem...
@newbie96: Skoro jesteś początkującym użyj np. http://jquery.com/demo/thickbox/#sectionf-1 -> demo -> login
@elektrrrus: prostszy przykład to alert, a w PHP to echo wink.gif
Niktoś
Cytat
Czyli się ze mną zgadzasz?

Pewnie ,że się zgadzam,cytowałem dobrą wypowiedź i ją po prostu rozwinąłem troszeczkę.
Cytat
I co muszę sobie wybić z głowy

To była anegdotka do autora tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.