Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Ukrywanie części tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Witam,

Mam tabele, oczywiście bardziej złożoną niż poniższa i teraz tak... Mam kilka pól, które użytkownik musi wypełnić. Problem w tym, że czasami będą to 4 pola czasami 8 pól, a czasami 12 pól.
Moje pytanie brzmi jak ukryć pozostałą część tabeli tak aby na początku były widoczne tylko 4 pola, ale w razie potrzeby użytkowik mógł dodać kolejne 4 pola i kolejne 4 pola wciskając przycisk np. "Dodaj kolejne"?
jQuery raczej odpada.
  1. <table border>
  2. <tr>
  3. <td>Tytuł 1</td><td>>Tytuł 2</td><td>>Tytuł 3</td><td>>Tytuł 4</td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td>Pole 1</td><td>Pole 2</td><td>Pole 3</td><td>Pole 4</td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td>Pole 5</td><td>Pole 6</td><td>Pole 7</td><td>Pole 8</td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td>Pole 9</td><td>Pole 10</td><td>Pole 11</td><td>Pole 12</td>
  13. </tr>
cycofiasz
Dlaczego jquery odpada? Jest multum gotowych rozwiązań opartych o ten framework, może nawet więcej niż o czysty javascript. Np: http://stackoverflow.com/questions/171027/...e-row-in-jquery
Szunaj85
Cytat
Dlaczego jquery odpada?
Nigdy go nie używałem, nie wiem co musiałbym zrobić aby poprawnie działał.
Po drugie z tego co wiem to jest on "spokrewniony" z javascript i boję się, że jeśli ktoś będzie miał wyłączony javascript i tak wyświetliłby cały formularz.
by_ikar
Cytat(Szunaj85 @ 4.01.2012, 12:25:17 ) *
Nigdy go nie używałem, nie wiem co musiałbym zrobić aby poprawnie działał.
Po drugie z tego co wiem to jest on "spokrewniony" z javascript i boję się, że jeśli ktoś będzie miał wyłączony javascript i tak wyświetliłby cały formularz.

Spokrewniony z javascript? To jest javascript, tyle że jquery to jest framework który ma za zadanie ułatwić prace z javascript. Druga rzecz, to ilość ludzi którzy mają wyłączony js jest marginalna. Trzecia rzecz, to jak coś się robi w javascript, to tak żeby to również działało bez javascript. Możesz jeszcze całość zrobić w php, że przycisk "dodaj kolejne" będzie subitem, tyle że cała strona będzie musiała się przeładować za każdym razem. W css nie wiem czy można wykonać to tak żeby działało na wszystkich przeglądarkach. A akurat jquery bardzo dobrze sobie radzi z większością przeglądarek. Do tego te dodatkowe pola które wcześniej ukrywasz poprzez javascript, poprzez wyłączenie js przez użytkownika, one nie zostaną ukryte, bo ukrywa je js, a skoro jest wyłączony, to nie zostaną ukryte.

W jquery podstawowe rzeczy pisze się bardzo przyjemnie i szybko, a sama nauka nie jest trudna, wystarczy umieć czytać dokumentacje i ją rozumieć jako tako.
Szunaj85
Cytat
A akurat jquery bardzo dobrze sobie radzi z większością przeglądarek. Do tego te dodatkowe pola które wcześniej ukrywasz poprzez javascript, poprzez wyłączenie js przez użytkownika, one nie zostaną ukryte, bo ukrywa je js, a skoro jest wyłączony, to nie zostaną ukryte.
Przeczytałem Twój post kilka razy, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem. co_jest.gif
Chcesz powiedzieć, że gdy ktoś ma wyłączony javascript to jQuery i tak zadziała? Wydaje mi się, że jednak nie, ale ja i tak z chęcią dowiedziałbym się jak rozwiązać swój problem przy pomocy jQuery. Może nie taki diabeł straszny... smile.gif
Po drugie ja nigdzie nie napisałem, że używam javascript do ukrywania części pól formularza.
by_ikar
jquery to jest javascript.. Chodzi o to, że to javascript ukrywa elementy, które mają być widoczne dopiero po kliknięciu. A skoro javascript sobie ktoś wyłączy, to elementy nie zostaną ukryte, bo nie działa javascript.

Cytat
Po drugie ja nigdzie nie napisałem, że używam javascript do ukrywania części pól formularza.

A ja ci przecież tego nawet nie zasugerowałem..
Szunaj85
Może się do końca nie zrozumieliśmy, ale nie ważne.
Ważniejsze dla mnie jest jak napisać taki kod, może gdzieś są gotowe rozwiązania?
prowseed
oj, są, wystarczy chwilę pomyśleć i użyć google
tak: http://www.google.pl/search?client=opera&a...-8&oe=utf-8
albo tak:
http://www.google.pl/search?client=opera&a...362&bih=685
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.