Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]system logowania z wykorzystaniem biblioteki PDO [mysql]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
starko
Próbuje stworzyć system logowania z wykorzystaniem biblioteki PDO i nie mogę tego ogarnąć.
W tej chwili część kodu wygląda tak:

CODE

if($_SESSION["zalogowany"]!=1){

$spr = $pdo -> prepare("select * from users where user_log = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_has = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'");
if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){
if($spr){
echo "Zalogowano poprawnie. <a href='start.php'>Przejdź na stronę główną</a>";
$_SESSION["zalogowany"]=1;

I w sumie nie wiem ja ogarnąć temat if-a po sprawdzeniu czy dane w formularzu są puste.
jaslanin
tu masz przykładową implementacje: http://www.phpro.org/tutorials/Basic-Login...-and-MySQL.html
mortus
Kolego @starko sama metoda prepare nie wykonuje zapytania, a tylko je przygotowuje (zresztą na to wskazuje nazwa). Zapytanie później trzeba wykonać. No i wypadałoby wszystko robić w odpowiedniej kolejności:
  1. if($_SESSION["zalogowany"] != 1) {
  2. if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])) {
  3. $spr = $pdo->prepare("select * from users where user_log = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_has = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'");
  4. $spr->execute();
  5. if($spr) {
  6. echo "Zalogowano poprawnie. <a href='start.php'>Przejdź na stronę główną</a>";
  7. $_SESSION["zalogowany"]=1
  8. } else {
  9. // błąd logowania
  10. }
  11. }
  12. }

EDIT: Nie sprawdzałem ewentualnych błędów w kodzie. Skoro już korzystasz z PDO, to i skorzystaj z możliwości bindowania parametrów przekazywanych do zapytania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.