Cześć,
mam pewien problem z aplikacją. Robie program do testów i troche się już pogubiłem. Mam za zadanie zrobić dodawanie przedmiotów do bazy. Podczas tego dodawania mam liste wyboru wykładowców którzy są już wcześniej zapisani w bazie (jest to taka lista rozwijalna w której podane są nazwiska wykładowców). Każdy z wykładowców ma swój własny identyfikator.
Problem pojawił sie wtedy gdy podczas dodawania przedmiotów w bazie zapisywana jest tylko nazwa przedmiotu a id wykładowcy wstawia wartość 0. Nie bardzo wiem dlaczego tak się dzieje.
Chciałbym ażeby do tabeli wstawiany był id wykładowcy taki jaki ten wykładowca ma identyfikator. Np.:

id Imie Nazwisko
1 Jan Nowak
2 Adam Piłka

Wtedy jeżeli do danego przedmiotu przypisujemy Jana Nowaka w tabeli powinna pojawić się wartość 1 a jeżeli Adama Piłke wartość 2.
Niestety u mnie za każdym razem pokazuje 0.

Jak macie pomysł jak to zmienić to dajcie zanć.

Napisany przeze mnie skrypt wygląda tak:

1. <html>
  2. <head>
  3. <meta http-equiv=\"Content-type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\" />
  4. </head>
  5. <body bgcolor=\"#9999FF\">
  6. <center>
  7. <font color=\"#000000\" size=\"5\">
  8. <span style=\"font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: bolder; font-family: tahoma\">Dodawanie</span></font><font color=\"#000000\" size=\"5\"><span style=\"font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: bolder; font-family: tahoma\">
  9. nowego przedmiotu</span></font><br />
  10.  
  11.  
  12. </center>
  13. <center>
  14. <form name=\"dodaj_przedmiot\" action=\"dodaj_przedmiot.php\" method=\"post\">
  15. <b>Nazwa przedmiotu</b></td>
  16. <td align=\"left\"><input input type=\"text\" name=\"Nazwa_przedmiotu\" size=\"20\" maxlength=\"20\"><br><b></td><p>
  17.  
  18. <b>Prowadzacy</b></td>
  19.  
  20.  
  21. <?
  22. $db_name = &#092;"praca\";
  23. $con = mysql_connect(&#092;"localhost\") or die(\"Blad otwarcia bazy\");
  24. $db = mysql_select_db($db_name, $con) or die(&#092;"Otwarcie tabeli\");
  25. $sql = &#092;"SELECT ID_prowadzacego, Nazwisko, Imie FROM Prowadzacy ORDER BY Nazwisko \";
  26. $sql2 = &#092;"insert into Przedmioty values('null',last_insert_id(),'\".$_POST['Nazwa_przedmiotu'].\"')\";
  27. $result = mysql_query($sql, $con) or die(&#092;"Polaczenie z baza nie udalo sie\");
  28. $result2 = mysql_query($sql2, $con) or die(&#092;"Polaczenie z baza nie udalo sie\");
  29. echo &#092;"<select name=ID_prowadzacego>\"; 
  30. while($row = mysql_fetch_array($result)) { 
  31. echo &#092;"<option value=\".$row['ID_prowadzacego'].\">\".$row['Nazwisko'].\"n\"; 
  32. }
  33.  
  34. ?>
  35.  
  36. </form>
  37. <p><form action=dodaj_przedmiot.php><input type=submit value=\"Dodaj\">
  38. <input type=\"reset\" value=\"Wyczyść\"></form><p>
  39. <form action=index.html><input type=submit value=\"Powrót do menu\">
  40. </form>
  41. </center>
  42. </html>