mam pewien problem z aplikacją. Robie program do testów i troche się już pogubiłem. Mam za zadanie zrobić dodawanie przedmiotów do bazy. Podczas tego dodawania mam liste wyboru wykładowców którzy są już wcześniej zapisani w bazie (jest to taka lista rozwijalna w której podane są nazwiska wykładowców). Każdy z wykładowców ma swój własny identyfikator.
Problem pojawił sie wtedy gdy podczas dodawania przedmiotów w bazie zapisywana jest tylko nazwa przedmiotu a id wykładowcy wstawia wartość 0. Nie bardzo wiem dlaczego tak się dzieje.
Chciałbym ażeby do tabeli wstawiany był id wykładowcy taki jaki ten wykładowca ma identyfikator. Np.:
id Imie Nazwisko
1 Jan Nowak
2 Adam Piłka
Wtedy jeżeli do danego przedmiotu przypisujemy Jana Nowaka w tabeli powinna pojawić się wartość 1 a jeżeli Adama Piłke wartość 2.
Niestety u mnie za każdym razem pokazuje 0.
Jak macie pomysł jak to zmienić to dajcie zanć.
Napisany przeze mnie skrypt wygląda tak:
<html> <head> <meta http-equiv=\"Content-type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\" /> </head> <body bgcolor=\"#9999FF\"> <center> <font color=\"#000000\" size=\"5\"> <span style=\"font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: bolder; font-family: tahoma\">Dodawanie</span></font><font color=\"#000000\" size=\"5\"><span style=\"font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: bolder; font-family: tahoma\"> nowego przedmiotu</span></font><br /> </center> <center> <form name=\"dodaj_przedmiot\" action=\"dodaj_przedmiot.php\" method=\"post\"> <b>Nazwa przedmiotu</b></td> <td align=\"left\"><input input type=\"text\" name=\"Nazwa_przedmiotu\" size=\"20\" maxlength=\"20\"><br><b></td><p> <b>Prowadzacy</b></td> <? $db_name = \"praca\"; $sql = \"SELECT ID_prowadzacego, Nazwisko, Imie FROM Prowadzacy ORDER BY Nazwisko \"; $sql2 = \"insert into Przedmioty values('null',last_insert_id(),'\".$_POST['Nazwa_przedmiotu'].\"')\"; } ?> </form> <p><form action=dodaj_przedmiot.php><input type=submit value=\"Dodaj\"> <input type=\"reset\" value=\"Wyczyść\"></form><p> <form action=index.html><input type=submit value=\"Powrót do menu\"> </form> </center> </html>