Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: administracja stroną z przegladarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxer
Siemka. Mam do was małe pytanie. Co treba zastosować aby móc administrować treścią jakieś podstrony z przeglądarki? (np. z malego panelu admina) Będę bardzo wdzięczny. Licze na jakieś porady albo nakierowanie na to jak to zrobić. php się dopiero ucze (książki z helion'a). I prosze nie odsyłajcie mnie do jakiś portali typu PHPNuke czy coś w tym stylu bo czegoś takiego nie chce.
Pozdrawiam
maxer
ActivePlayer
Patrz.. piszac cos w php masz jakis swój styl zapisywania danych które mają byc wyswietlone na stronie... zalozmy ze w pliku newsy.dat trzymasz tytoly i tresci newsow... potem piszesz skrypt który odczytuje te dane i je wyswietla... a w swoim panelu piszesz skrypcik przez który bedziesz mógł edytowac te dane i po sprawie...
maxer
a jak ma wyglądać ten plik co edytuje te dane?? Co ma być w nim zawarte?? Bo kompletnie nie wiem od czego tutaj zacząć... :/
pozdro
Będę wdzięczny, mimo że już jestem wdzięczny winksmiley.jpg
ActivePlayer
Masz plik newsy.dat i w nim zapisane newsy w formacie:

tytol newsa 1||tresc newsa 1
tytol newsa 2||tresc newsa 2
tytol newsa 3||tresc newsa 3

potem gdzies u siebie na stronie piszesz:
  1. <?
  2. $file = file(&#092;"newsy.dat\");
  3. $total = count($file);
  4. for($i=$total; -< $i; $i--){
  5. $split = explode(&#092;"||\", $file[$i]);
  6. echo &#092;"$split[0] $split[1]\";
  7. }
  8. ?>

a gdzies w panelu admina:

1. <?php
  2. $file=fopen(&#092;"newsy.dat\",\"a\");
  3. fwrite($file,&#092;"$tytol||$tresc\");
  4. fclose($file);
  5.  
  6. ?>

zakladajac ze w zmiennych $tytol i $tresc masz to co chcesz zapisac... tongue.gif Poczytaj jakies tutoriale...
maxer
A gdy chce zarządzać jakąś tabelą z wynikami (np. liga piłkarska) to jak to ma wyglądać?? Bo to ca próbowałem to nie wychodzi i wszytsko pisze w kjednej linijce :/
BTW Dzieki wielkie smile.gif
ActivePlayer
No to musisz sobie poprawiać np:

1. <?
  2. $file = file(&#092;"newsy.dat\");
  3. $total = count($file);
  4. for($i=$total; -< $i; $i--){
  5. $split = explode(&#092;"||\", $file[$i]);
  6. echo &#092;"$split[0]<br>$split[1]<hr>\";
  7. }
  8. ?>

Pomodyfikuj sobie to i przemysl zasade dzialania moze tongue.gif Znasz jakiekolwiek podstawy php questionmark.gif
maxer
no przeczytałem ksiażkę o php wydawnictwa helion.
W tej tabeli to ma być np:
  1. <?php include &#092;"$lalala/lala.inc\"; ?>
(kod zupełnie przypadkowy)wtedy bedzie się wyświetlać jakaś np. drużyna?? Bo tak kombinowałem i mi wyskakują błędy :/
ActivePlayer
Twój post zaczyna nie miec sęsu... ja chciałem tylko podsunąć Ci jakis pomysł jak poukładac w pliku potrzebne dane i jak tego uzyc tymczasem prosisz mnie zebym napisał Cały skrypt dla Ciebie ;] Spróbuj zrozumiec ten kod który i napisałem.

btw. o co chodzi w Twoim ostatnim poscie
Ace
przed zadawaniem pytan poszukaj w sieci kursy, bardzo dobrze wyjasniaja podstawy, zapisu/odczytu danych, oraz w jaki sposob mozna przegakywac dane, wykonywac jakies akcje. Pozniej sciagnij sobie jakies proste skrypty i przeanalizuj je. Sam powinienes pozniej dojsc do tego jak to zrobic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.