Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend] Problem z komponentami
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
yankes
Pytanie do zendowców ;]

mam 2 kontrolery: index i newsroom. Powiedzmy, że strona główna to 3 kolumnowy layout obsługiwany przez kontroler index. W jaki sposób mogę wstawić na niej np: box ostatnie aktualności ? Szukam odpowiedniach include_component z symfony.

Pozdrawiam
Fluke
może poszukaj jakiś informacji o helperach z widoku. Masz tam np wstawianie różnych inputów. Oczywiście sam możesz definiować helpery.

Pozdrawiam.
yankes
Oki dzięki, o zend_view_helper wiedziałem ale sądziłem, że w Zendzie jest już coś więcej. Helper widoku nie posiada oddzielnej warstwy widoku i logiki jak to jest np w tym symfony czy asp.net mvc.
snapshot
Może Action Helper + View Helper Cię zadowoli? tongue.gif
yankes
@snapshot - opcja do przyjęcia ale.... nie chce robić zasobów jak: boks z ostatnimi aktualnościami tworząc w kontrolerze akcje lastNews do której będzie można dostać się za pomocą linku np: newsroom/lastNews. W symfony (1.4) include_component uniemożliwia to, w asp.net mvc podobnie jak w sf 2.0 rozwiązali to przed anotacje w kontrolerze w zendzie (1.x lub 2.x ) czegoś takiego nie mogłem znaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.