Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Szyfrowane haseł i przechowywanie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
adibak20
Witam

Mam pytanie, robię formularz rejestracyjny oraz logowanie, do szyfrowania i deszyfrowana hasła chce użyć Zend_Filter_Encrypt i Zend_Filter_Decrypt tylko mam pewien problem jaki typ danych użyć w kolumnie password bo dłuższe hasła mi urywa ?

Pozdrawiam
Valantir
No to ustaw np varchar(256) i zobaczysz czy nie urywa...
wujek2009
Weź może zakoduj parę wartości (haseł) i sprawdź ile mają znaków za pomocą funkcji strlen.
IceManSpy
Nie powinieneś robić odszyfrowania i szyfrowania. Poczytaj o hashowaniu oraz soleniu haseł.
skowron-line
Cytat(IceManSpy @ 19.02.2012, 20:04:31 ) *
Nie powinieneś robić odszyfrowania i szyfrowania. Poczytaj o hashowaniu oraz soleniu haseł.

A dlaczego nie questionmark.gif Wszystko zależy od tego co będzie z tym dalej robił.
IceManSpy
Cytat(skowron-line @ 19.02.2012, 20:26:46 ) *
A dlaczego nie questionmark.gif Wszystko zależy od tego co będzie z tym dalej robił.

Wiem, że nie jestem świadomy, że tam gdzie się rejestruje, tam moje hasła są "bezpieczne", ale nie chciałbym aby ktoś z ciekawości odszyfrował sobie moje hasło i próbował wykorzystywać je gdzie indziej.
adibak20
varchar urywa wlasne, ale już użyłem typu blob i działa dobrze ale pytanie czy wtedy nie zawalam pamięci ...
Valantir
Blob? To jest typ do przechowywania danych binarnych...
Cytat
Weź może zakoduj parę wartości (haseł) i sprawdź ile mają znaków za pomocą funkcji strlen.

I załatwisz sprawę szybko i bezboleśnie:)
piotr.mroczek
ale jeżeli robimy szyfrowanie, to dane wyjściowe nie będą miały stałej długości jak przy skrótach, tak myślę.
adibak20
Robiłem już tak...

Zend_Filter_Encypt szyfruje dane np: "password1" => "ƒţf!$]HWĹRŃAQń" itd i nie wiem czy typ VARCHAR() wogule może przechowywać takie znaki ....
piotr.mroczek
znaki to znaki, ew z długością pola mogą być problemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.