Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] dynamicznie tworzone obiekty - znikanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Resurrection
Witam.
Tworzę dynamicznie obiekty label w których wpisuje nazwy plików wskazanych przez użytkownika do przesłania na serwer.
Obiekty tworzą się poprawnie ale po odświeżeniu strony znikają. Nie są zapamiętywane przez przeglądarkę. Jak można w prosty sposób zapobiec temu efektowi .
To co wpadło mi na razie do głowy to sposób nie zbyt dobry- zapamiętywanie danych w zmiennych sesji(php) lub w polach ukrytych i przy każdym ładowaniu strony odczytywaniu tych danych i tworzenie ponownie obiektów. Proszę o wskazówkę.
markonix
Jeżeli tworzysz coś dynamicznie to z tego samego narzędzia możesz skorzystać do odświeżania sesji - tj. ajax.
Czyli w momencie utworzenia obiektu wysyłasz ajaxem żądanie aktualizacji sesji - brzmi ciężko ale to kilka linijek (jQuery).

Pytanie co rozumiesz przez odświeżenie strony - typowe odśwież (wejście ponowne) to tylko powyższe, jeżeli wysłanie submit to bez ajax sesje bądź przekazywanie w tablicy POST.
Resurrection
Chodziło mi o zwykłe odświeżenie strony przez ponowne wejście .
Słabo znam JQuery(jak robiłem na sesjach to tylko php) ale jutro z rana(dzisiaj już mam zwiechę) przejrzę dokumentację i coś wynajdę :-) .
markonix
Najprościej będzie użyć http://api.jquery.com/jQuery.post/ wysyłając seralizowane tablice.
Resurrection
To rozwiązanie z tego co widzę pozwoli przesłać np: tekst zawarty w etykietach które tworze dynamicznie(analogicznie tak jak w php bym zapisał te informacje w zmiennych sesji i przy odświerzaniu strony wstawiał w odpowiednie miejsca). Natomiast problem co zrobić żeby sama etykieta jako obiekt po odświeżeniu zostawała bez konieczności tworzenia jej na nowo tak jak elemnety (np: input -text) stworzone statycznie. Nie mogę nic znaleźć na ten temat.
zegarek84
może Cię zainteresować sessionStorage i localStorage (FF3.5+, Chrome4+, Safari4+, Opera10.5+, or IE8+)
https://developer.mozilla.org/en/DOM/Storage
http://www.javascriptkit.com/javatutors/domstorage.shtml

na starsze przeglądarki są na necie różne nakładki korzystające np. z własności chyba window.name (co żądanie dane te nie są wysyłane ale niestety dane te zostają między wywołaniami różnych domen w tym samym oknie)... jeszcze dla starszych przeglądarek są nakładki dla js komunikujące się z flash'em i tam dane są składowane - jedno z takich rozwiązań znajdziesz na polskim forum gry plemiona.pl gdzieś w dodatkach (nie pamiętam jak to nazwali)

jednak wydaje mi się, że o IE < IE8 możesz zapomnieć...
Resurrection
Jednak żeby chodziło to jak największej ilości przeglądarek to zrobię to tak jak pisałem wcześniej zapamiętam w zmiennych sesji i przy odświeżaniu będę tworzył na nowo sad.gif .
...znalazłem jeszcze jeden problem ale założe do tego inny wątek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.