Postanowiłem że zostanę przy cakephp, bo chyba najbardziej odpowiada mi styl pisania kodu, a może tylko mi się wydaje, bo na youtube jest dosyć dużo tutków do tego frameworka

Nie ważne. Opiszę swój problem. Jeśli komuś chce się to czytać to zachęcam, jeśli nie to nie zachęcam

Tak więc... Chcę sobie napisać Panel admina. Panel miałby się opierać na katalogu osobnym "/admin".
Panel kumulowałby wszystkie zastrzeżone akcje typu dodaj, edytuj, usuń - oczywiście po zalogowaniu ;p
Co próbowałem ? A no próbowałem zrozumieć tego gościa:
http://www.youtube.com/watch?v=M40PgwLqS2M
Jednak opisuje on juz gotowy kod, gdzie nie ma nawet nic napisanego w akcji login (a może nie powinno ?)

Próbowałem także zrobić tak jak tutaj:
http://www.gigapromoters.com/blog/2007/12/...nel-in-cakephp/
No niestety nie działało.
To by było tyle z tego co czytałem. Ktoś kiedyś mi wspomniał o routingu. Czytałem, zmieniałem w core.php jakieś dane, ale nic z tego nie wyszło

Jedyne co udało mi się zrobić to autoryzacje użytkownika, prostą autoryzacje gdzie kodem:
plik:index.ctp
if ($login_u['role'] === 'admin') { }
sprawdzałem czy użytkownik jest adminem czy nie jest. Nie wydaje mi się, aby ten sposób był wygodny, a więc postanowiłem coś zrobić w kierunku osobnego PA.
Wiem też że dążąc do pożądanego przeze mnie efektu osobnego PA w każdym kontrolerze muszę napisać akcje z przedrostkiem admin_, np:
Kod
admin_dodaj
a link będzie wyglądał następująco:
Kod
/admin/artykuly/dodaj/
Tyle jednak, że brakuje mi mechanizmu, zrozumienia mechanizmu routingu, o ile w ogóle o to chodzi.
Napisałem to co w/w video w pliku appController to samo co autor tj:
class AppController extends Controller { public function beforeFilter() { $this->Auth->allow('display'); } public function beforeRender() { $user = $this->Session->read($this->Auth->sessionKey); } } }
Cytat
Napisałem "user" ponieważ napisany mam kod pod edycje uzytkowników
i z tym wiązałem swój przykładowy skrypt, a w/w kontroler artykułów to tylko przykład 

Oczywiście w kontrolerze UsersController uzyłem akcji z przedrostkiem admin_.
public function admin_add() { if ($this->request->is('post')) { $this->User->create(); if ($this->User->save($this->request->data)) { $this->Session->setFlash(__('The user has been saved')); } else { $this->Session->setFlash(__('The user could not be saved. Please, try again.')); } } }
Niestety po wpisaniu w adres:
Kod
/admin/users/add/
Nie otrzymałem nic. To znaczy otrzymałem błąd oczywiście, ale nie pożądany przeze mnie efekt ; (
Wiem, że coś mi się pomieszać już mogło, coś źle robię JA.
Ktoś może naprowadzić mnie na dobrą drogę, bo boje się, że się zgubię i zniechęcę do dalszej wędrówki

Z góry chciałbym podziękować za próby pomocy

Pozdrawiam.