Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Błąd w przechodzeniu stron za pomocą PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
panryz
Witam. Mam takie pytanie.

Tworze wlasnie strone ktora ma 4 pozycje w menu:
Glowna
Maszynka
Kontakt

Wszystko jest zrobione na WAMP.
Zrobiłem tak zeby przechodzenie miedzy tymi podstronami odbywalo sie za pomocą php
  1. <?php
  2. switch ($_GET['pod'])
  3. {
  4. case "kontakt" : include('kontakt.php'); break;
  5. case "maszynka" : include('maszynka.php'); break;
  6. case "zarejestruj" : include('zarejestruj.php'); break;
  7. case "glowna" : include('glowna.php'); break;
  8.  
  9. default : require('glowna.php');
  10. }
  11. ?>

i oczywiscie w <a href="index.php?pod=glowna"></a>
Problem polega na tym ze przy pierwszym wejsciu na strone przez localhost wywala mi bład Notice: Undefined index: pod in C:\wamp\www\zalicz\index.php on line 32.
Potem jak przejde do kontaktu i chce spowrotem do glownej to bledy nie pokazuje. Czym to jest spowodowane?
Daiquiri
Sprawa była przerabiana naprawdę wiele razy. Na początku (przy pierwszym wejściu) masz nieustawioną zmienną $_GET['pod'], zatem dostajesz ostrzeżenie/notatkę (nie błąd). Dodaj wcześniej warunek z isset dla zmiennej $_GET, żeby sprawdzić czy została ustawiona, zanim zaczniesz sprawdzać jej wartość.

Ponadto:
1. proszę poprawić temat zgodnie ze wskazówkami: Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek
2. Następnym razem korzystaj proszę z wyszukiwarki, bo temat zostanie zamknięty smile.gif.
panryz
Dziekuje problem zażegnany, temat poprawiony:)

EDIT:
Jednak nie pomoglo z racji tego ze isset to jest true albo false i nie przeskakuje mi teraz po podstronach;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.