Witam
w moim projekcie mam 3 tabele jedna z produktami zawiera pola: id_produktu, id_kategorii, nazwa, opis, data_dodania
nastepnie jest tabela ratings czyli oceny tych produktow ktora zawiera pola: id_oceny, ocena, id_produktu
oraz tabela opinions kotra zawiera opinie o pordukcie i ma pola: id_opinii, opinia, id_produktu
problem mam nastepujacy jak wyciagnac z tych tabel wszystkie produkty nalezace do jednej kategorii ale chce dostac tez w tym zapytaniu policzona srednia ocene i ilosc wszystkich opinii do kazdego produktu. Np:
do kategorii owoce naleza jablko i gruszka i po wykonaniu zapytania chcialbym dostac wynik mozliwy do wyswietlenia wraz z srednia ocena oraz iloscia opinii o jablku i gruszce.
Probowalem z left outer join zlaczyc jakos tabele jednak wyszly mi zdublowane wyniki. Prawdopodbnie wyciagnalem rekordy dla kazdej opinii i oceny wiec dlatego dostalem zdublowane wyniki. Nie prosze o gotowca jednak jestem poczatkujacy i nie mam juz pojecia jak sie za to zabrac ani czy istnieje wogole w mysql mechanizmy ktore policza mi srednia i ilosc rekordow.
pozdrawiam