Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodanie treści do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koperkuba
W jaki sposób mogę wykonać taką operacje?

Potrzebuje dopisać wartość pobraną przez formularz:
Mam plik.php z zawartością:

Lp. String n
5 String E
4 String D
3 String C
2 String B
1 String A

Chciałbym teraz dopisać - pobierając String F z formularza:

Lp. String n
6 String F
5 String E
4 String D
3 String C
2 String B
1 String A

W jaki sposób mogę to zrobić? W manualu dotarłem do funkcji file(plik.php) która pobiera mi stronę do tablicy, dodam element w odpowiednie miejsce, ale nijak nie umiem, żeby mi włożyło zmodyfikowaną treść w plik.php.

Jakaś pomoc? Wskazówki?
nospor
file_put_contents wkłada do pliku.
amii
http://il.php.net/manual/en/function.fopen.php + http://il.php.net/manual/en/function.fwrite.php
ewentualnie możesz taj jak tu w przykładzie dopisać ciąg znaków do końca pliku:
  1. $file = 'people.txt';
  2. // Open the file to get existing content
  3. $current = file_get_contents($file);
  4. // Append a new person to the file
  5. $current .= "John Smith\n";
  6. // Write the contents back to the file
  7. file_put_contents($file, $current);
koperkuba
Cytat(nospor @ 24.07.2012, 12:14:39 ) *
file_put_contents wkłada do pliku.

Tylko pytanie co włoży i w które miejsce?

Bo potrzebuje tak jak podałem w minispecyfikacji:
wrzucić tekst w konkretne miejsce - np w 2 linijkę, żeby zawartość pliku pozostała ta sama.

Nie wiem czy dobrze specyfikuje to co chce: Mam plik o nazwie a.html i chce wyjąć z niego zawartość, w drugiej lini wstawić nowy tekst - dodać linijkę tekstu - i zapisać zmiany w tym samym pliku czyli a.html.

Później przez formularz chce umożliwić wpisywanie wierszy na górę tabeli pod wiersz nagłówkowy.
nospor
Cytat
Tylko pytanie co włoży i w które miejsce?

.....
Przecież napisałeś, ze wczytasz plik przy pomocy file, zmodyfikujesz tablicę na taką jaką chcesz mieć. Miałeś jedynie problem jak zapisać tę tablicę spowrotem do pliku. Wiec ci mówię: file_put_contents. Staraj się odrobinę bardziej skupić na tym o co pytasz i na co dostajesz odpowiedź.
koperkuba
Wiem, że głupie pytanie - ale file_put_content "zamazuje docelowy plik" i wkłada tam nową zawartość?
nospor
No tak. No ale przecież całą nową wartość (wraz ze starą) masz przecież w tablicy...
amii
No to przecież najpierw pobierasz starą zawartość dopisujesz nową i potem wkładasz używając file_put_contents
koperkuba
Spoko, już zaczaiłem:) Myślałem, że put dopisuje do pliku a nie nadpisuje - już wszystko gra:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.