Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Link Aktywny.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Lerno
Mam menu i chcialem zrobic opcje aktywnego linku za pomoca js.
Aktywny link tzn. link, ktory po kliknieciu przyjmuje wlasciwosc x, ktora trwa nieustannie do momentu klikniecia innego linku z menu.
Jesli nic user jeszcze nie kliknal zadnego linka to skrypt oczywiscie nie zmienia nic.
Wiecie moze jak do tego podejsc?

Pozdrawiam.

@no help availble in here. Got used to smile.gif
kajko84
strasznie stary temat, ale mam taki sam problem i nie moge znalezc odpowiedzi...

chodzi wlasnie o takie dynamiczne menu, wskazujace w ktorym miejscu aktualnie sie znajdujemy
generalnie to nic trudnego, porobilem opowiednie pseudoklasy w CSSie, tj.:
a {}
a:link {}
a:visited {}
a:hover {}
a:active {}

no ale a:active nie dziala (pozostale sa ok). w IE active wogole nic nie wnosi, natomiast w FF klasa dziala w momencie klikniecia na link, po puszczeniu lewego myszy wraca do postaci a:link

no i tak sie zastanawiam ze skoro w samym CSSie nie chce dzialac, to moze JS? tylko jak do tego podejsc wogole?

nie wiem tez czy to ma jakies znaczenie (wydaje mi sie ze nie smile.gif) ale moje linki nie sa odnosnikami do plikow, tylko funkcji JS...

jesli ktos ma jakies pomysly, albo robil cos podobnego prosze o pomoc
dzieki i pozdrawiam
frickle
Jeżeli chodzi ci o to, żeby po kliknięciu na link pozostawał on np. w jakimś innym kolorze dopóli ktoś nie kliknie innego linka to sposób jest taki:

każdemu linkowi przyporządkuj inny id
w js napisz funkcję np:

1. function Przelacz(idobiektu)
  2. {
  3. var obj = document.getElementById(idobiektu);
  4. //tutaj wygaszamy wszystkie linki
  5. document.getElementById('link1').style.backgroundColor = 'white';
  6. ...
  7. //i tak dla wszystkich linków
  8. obj.style.backgroundColor = 'red';
  9. }

i teraz w każdym linku wywołujesz tą funkcję z jego id-em:

1. <a id="link1" onClick = "Przelacz('link1')">Link numer 1</a>

i powinno zadziałać i po kliku tło zmieni się na czerwone, a po kliku na inny link tło wróci do białego a tło drugiego zrobi się czerwone.
kajko84
wielkie dzieki frickle
dokladnie o to mi chodzilo, wszystko dziala tak jak powinno

pozdrawiam serdecznie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.