Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]php i drukowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
borpaw
Mam formularz w php i chcę go ze strony wydrukowac na drukarce ale tylko formularz a nie całą stronę. Jak to zrobić?
erix
Normalnie.

Jakie informacje w pytaniu, taka odpowiedź. Mamy Cię za jezyk ciągnąć, co jest formularzem? Jak to wszystko wygląda, etc? Tobie zależy na rozwiązaniu problemu, czy nam ma zależeć?
borpaw
No chyba łatwiej to sobie wyobrazić niż kody wklejać.

Ptrzebuje cos takiego jeśli istnieje

1. (...)
  2. $tekst="<div>TEKST</div>";
  3. drukarka($tekst); - i tylko to z całej strony idzie dod drukarki
  4. (...)

Czy trzeba robić osobną wersję strony do druku czy są jakieś klasy, które umożliwiają coś takiego jak wyzej napisałem?

Znalazłem coś takiego jeszcze w javascript, takie cos mi odpowiada tylko jak zlikwidować na wydruku nazwe pliku, date ...
zeby było tylko to co wysyłam na drukarke

1. <script>
  2. function Popup(data)
  3. {
  4. var mywindow = window.open('', 'my div', 'height=400,width=600');
  5. mywindow.document.write('<html><head><title>my div</title>');
  6. /*optional stylesheet*/ //mywindow.document.write('<link rel="stylesheet" href="main.css" type="text/css" />');
  7. mywindow.document.write('</head><body >');
  8. mywindow.document.write(data);
  9. mywindow.document.write('</body></html>');
  10.  
  11. mywindow.print();
  12. mywindow.close();
  13.  
  14. return true;
  15. }
  16. </script>
erix
Pojęcie takie, jak formularz w PHP nie istnieje. Są tylko dane przychodzące z żądaniem. To tak samo, jak idziesz na ulicy - na słupkach wiszą znaki, ale że to zakaz wjazdu, to już interpretacja. Kierowcę to obchodzi, ale drogowca, który to wiesza - już nie.

I teraz tak:
  • @media w CSS
  • Cytat
    tylko jak zlikwidować na wydruku nazwe pliku, date ...

Nie masz takiej możliwości. Tamte informacje dokleja przeglądarka i nie masz możliwości nimi zarządzać. Zostaje wygenerowanie PDF-a.
borpaw
rozumiem dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.