Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]htaccess - bład 500 po nieprawidłowej autoryzacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
witam nałozyłem na caly folder z grafika plik htaccess. no i przy probie odczytania jakiegos obrazka pojawia sie prosba o login i haslo. wszystko fajnie, pieknie tylko ze jesli ktos kliknie 'anuluj' albo poda błedne dane to wywala mi bład 500 i tak potem juz przy kazdej probie otwarcia grafiki (nawet nie daje wpisac ich ponownie). Podobnie jak sie wpisze poprawne passy to potem juz zawsze sie otwiera pliki bez koniecznosci podawania loginu i hasła, co w moim przypadku jest niepozadane, wolałbym by zawsze trzeba bylo podawac login i haslo, przy kazdej probie otwarcia. jak to naprawic?

HTACCESS
AuthName "Restricted Area"
AuthType Basic
AuthUserFile /.htpasswd
require valid-user

HTPASSWD
user:user123
Mega_88
  1. AuthUserFile /.htpasswd

Nie wiem jaką masz strukturę katalogów, ale tutaj nie musi być podana pełna ścieżka do pliku .htpasswd ?
bostaf
Cytat(michat34 @ 13.10.2012, 22:35:12 ) *
wszystko fajnie, pieknie tylko ze jesli ktos kliknie 'anuluj' albo poda błedne dane to wywala mi bład 500 i tak potem juz przy kazdej probie otwarcia grafiki (nawet nie daje wpisac ich ponownie). Podobnie jak sie wpisze poprawne passy to potem juz zawsze sie otwiera pliki bez koniecznosci podawania loginu i hasła, co w moim przypadku jest niepozadane, wolałbym by zawsze trzeba bylo podawac login i haslo, przy kazdej probie otwarcia. jak to naprawic?

Tak się zachowują IE i Firefox - po prostu zapamiętuje reakcję i tylko restart przeglądarki pomaga - dane się czyszczą. Nic nie poradzisz. W Chrome za każdym razem sprawdza autoryzację. Tak jest na testach u mnie, bo nie wykluczam, ze to kwestia personalizacji przeglądarek.
erix
Niestety, nie ma takiej możliwości przez autoryzację HTTP. Nie istnieje coś takiego, jak wylogowanie, dlatego jest sugerowane, aby autoryzację przenosić na formularze HTML.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.