Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Gdzie trzymać wszystkie artykuły
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koxu1996
Witam. Mam pytanie: gdzie trzymać wszystkie artykuły na stronie, w mysql czy w plikach? Co jest wydajniejsze?
Kshyhoo
Zależy, ile ma ich być. Jak miliony, to pliki... jak tysiące, to baza na MySQL.
koxu1996
Myślę że maksymalnie tysiące smile.gif Wszystko to trzymać w varchar?
Crozin
Jak Ci się artykuły w ~255-8000 znakach zmieszczą... Google: [Nazwa bazy danych] datatypes.
bostaf
Cytat(Kshyhoo @ 14.10.2012, 18:13:11 ) *
Zależy, ile ma ich być. Jak miliony, to pliki... jak tysiące, to baza na MySQL.

Ja bym powiedział inaczej (na odwrót): jeśli koło setki to może być w plikach. Jeśli liczone w trylionach, to baza. Z trylionami to tylko strzał, bo ilość wpisów w bazie jest ograniczona nie liczbą a rozmiarem: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/table-size-limit.html.
A tak naprawdę, to ja bym w każdym wypadku polecał bazę. To jest oczywiście sprawa preferencji. Działania na systemie plików są wolniejsze niż na bazie, dlatego sugeruję bazę.
tab
Cytat(bostaf @ 14.10.2012, 18:22:52 ) *
Działania na systemie plików są wolniejsze niż na bazie, dlatego sugeruję bazę.

to akurat nie do konca prawda.. czytałem artykuł na stronie gdzie ktos w koncu podał jakies liczby i wyniki były takie jak mnie pamiec nie myli:
-przy niewielu informacjach szybsze sa pliki (chociaz niewiele), ale wraz ze wzrostem liczby informacji wydajnosc systemów plików spada na rzecz mysql, ktora jest przystosowana do pracy na duzej liczbie danych.
-zapis jest około 10-krotnie szybszy do plików niz do bazy mysql (chociaz to tez chyba było uzaleznione liczba danych).

ogolnie to polecam ci bazy danych, bo sa znacznie wygodniejsze i łatwiejsze w uzyciu od plików. ja sobie nie wyobrazam pracy z plikami przy przechowywaniu wiekszej liczby rekordow, czy to info o uzytkownikach czy artykuły
Gość
Należy pamiętać, że baza danych to też pliki tongue.gif
bostaf
Cytat(Gość @ 14.10.2012, 19:17:35 ) *
Należy pamiętać, że baza danych to też pliki tongue.gif

Jacha smile.gif Chodzi bardziej o mechanizm wyszukiwania wbudowany w systemy bazodanowe smile.gif Systemy plików też niby indeksują pliki, ale z ich zawartością jest gorzej, a zwłaszcza z zaprzęgnięciem mechanizmów systemu plików do pracy na korzyść aplikacji webowych.
Th0e
baza danych jest najlepszym rozwiązaniem i zalecane jest jej używanie. wszystko jest dobrze posortowane, błyskawiczna szybkość pobierania i wysyłania danych i proste operowanie na zawartościach tabeli. szkoda czasu na pliki. Sam się w to wpakowałem i potem trudno mi było się przyzwyczaić do mysql.
thek
Jeśli Ci zależy na artykułach i przeszukiwaniach itp, to może się warto zastanowić nad bazami nosql także?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.