Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache - Dostęp Z Zewnątrz
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
tmk
Witam. Mam Apache'a 2.0.49, na localhoscie wszystko chodzi jak należy. Czy mógłby mi ktoś jednak dać pare wskazówek co należy zrobic, zeby osoba o okreslonym ip miała dostep z zewnatrz? Chodzi o to, zeby ktos mogl ogladac strone, ktora ja ogladam na localhoscie

pozdrawiam, tmk
zwisio
to zależy od tego, jakie ma ip. Jeżeli masz stałe ip to praktycznie nie ma problemu: musisz tylko założyć domenę na dane ip, np. na prv.pl. A jeżeli masz zmienne ip to wejdź na No-ip i załóż konto. Podczas tego procesu musisz podać jakąś domenę. Później tylko ściągasz programik, który aktualizuje Twoje ip.

P.S. Nie wiem czy dokładnie o to chodziło :]
Ace
poprzez ustawienia w VirtualHost mozesz pozwolic dostep do jakiegos katalogu, badz zabronic taki dostep. Poczytaj na forum o tym.
dr_bonzo
Kod
<Directory /sciezka/do/stronywww>
Options ...
AllowOverride ...
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

Zrestartuj apacha i mozna juz ogladac strony spod twojedo IP zewnetrznego
dcfighter
Cytat
<Directory http://10.10.12.169/12345/strona.htm>
    Options FollowSymLinks
    Allow from all
</Directory>

Napisałem taki kod i za nic nie chce ruszyć ,próbowałem jeszcze pisać np "AllowOverride all" ale bez skutku, nie wiem co mam robić, jestem niestety początkujący w tej sprawie ,a przypisy w kodzie nic mi nie mowią sad.gif
dr_bonzo
Nie mozesz podac w dyrektywie <Directory>
"http://10.10.12.169/12345/strona.htm"
Poczytaj o niej w manualu Apacha.
Musisz podac sciezke do KATALOGU, np. "c:/www/12345" lub "/home/www/12345":

Kod
<directory /home/www/12345>
....

Kod
<Directory /sciezka/do/stronywww>
Options ...
AllowOverride ...
Order deny,allow
Deny from all
Allow from <adres.ip.spod.krotego.mozna.ogladac.twoja.strone>
# np
# Allow from 10.10.12.100
# dodaj tez "127.0.0.1" zebys ty mogl takze, ze swojego kompa ogladac ta strone:
# Allow from 127.0.0.1 10.10.12.100
</Directory>
dcfighter
Czyli w poprzednim kodzie był źle tylko adres strony jaki wpisałem tak?
Edit:
Teraz ten kod wygląda tak
Cytat
<Directory C:\apache\htdocs\12345\strona.htm>
    Options FollowSymLinks
    Allow from all
</Directory>

i inni nadal nie mogą wejść na serwer,a nie chce żeby były tylko pojedyńcze IP, ale wszyscy
Yarecki
Apache ustawiony jest, aby nasłuchiwać na odpowiedniej sieciówce ? Możliwe, że nasłuchuje tylko na 127.0.0.1.
dr_bonzo
Czytaj uwazniej: pisalem sciezka do KATALOGU!!!! nie pliku

Kod
<Directory C:/apache/htdocs/12345>
# ^ bez slasha na koncu
Options Indexes
AllowOverride None
Order deny,allow
Deny from all
Allow from 10.0.0.0/255.0.0.0 127.0.0.1
# ^ zmien adres sieci i maske jesli te sa zle
</Directory>
dcfighter
Czyli teraz jeśli ktoś wpisze mój adres IP (10.10.12.169) to w przeglądarce powinna pojawić się ta strona z katalogu tak?

edit: (dałem jednej osobie do sprawdzenia ,żeby połączyła się przez to IP i nic ,dodam że ta osoba jest poza mojej sieci)
dr_bonzo
Cytat
[Czyli teraz jeśli ktoś wpisze mój adres IP (10.10.12.169) to w przeglądarce powinna pojawić się ta strona z katalogu tak?

edit: (dałem jednej osobie do sprawdzenia ,żeby połączyła się przez to IP i nic ,dodam że ta osoba jest poza mojej sieci)

No i nie ma sie czemu dziwic, aby zobaczyc twoja strone trzeba to robic z sieci
10.0.0.0/255.0.0.0, jest to nieroutowalny adres sieci prywatnych (masz dzielone lacze, jestes za NATem itd.) wiec tylko ten kto jest w jednej sieci z toba moze wejsc na twoja strone. Tzn 10.10.12.123, 10.10.12.2, itd, ale juz nie np. 83.12.45.67.

Allow from 10.0.0.0/255.0.0.0 127.0.0.1
wsazuje KTO MOZE WEJSC na strone znajdujaca sie w katalogu
C:/apache/htdocs/12345
dcfighter
więc jak zrobić żeby wszyscy mogli ją oglądać, także ci poza sieci?
mam zamiar na apachach dawać pliki od download na strone, jeden plik ma po 200 mb więc musiał bym kupowac płatny serwer, więc pache wydały mi się najodpoiwdniejsze.
dr_bonzo
Pogadaj z adminem twojej sieci i popros go o przerkierowanie portu (forwarding) na twoj IP, i port Apache'a (80). Chociarz watpie ze ci go da -- przy takich plikach zapchasz cale lacze waszej sieci.
dcfighter
Ja nie siedzę na osiedlowym lanie, nie dzielę łącza z innym. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale dstawca ma nadajnik, a ja mam zamonotowaną na dachu antenę i z niej się łącze.
dr_bonzo
Skoro masz taki IP (10.10.12.169) to jestes w sieci lokalnej za maskarada/snatem, nie wazne w jaki sposob jestes podlaczony (kabel czy antena).

(http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1918.txt):
Cytat
3. Private Address Space

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the
  following three blocks of the IP address space for private internets:

10.0.0.0        -  10.255.255.255  (10/8 prefix)
    172.16.0.0      -  172.31.255.255  (172.16/12 prefix)
    192.168.0.0    -  192.168.255.255 (192.168/16 prefix)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.